Svijet     | 21.01.2020. 14:25 |

Pakistan među najpoželjnijim turističkim destinacijama u ovoj godini

FENA Internet

ISLAMABAD, 21. januara (FENA) - Vlada Pakistana stavila je turizam na prvo mjesto svog političkog programa u vrijeme kada se percepcija o ovoj državi počela postepeno mijenjati diljem svijeta, navodi se u saopćenju iz ambasade Pakistana u Bosni i Hercegovini.

Postoje mnogi razlozi koji govore da će Pakistan nastaviti uživati sve veći rast u sektoru turizma u narednih deset godina, kaže se u saopćenju.

Američki časopis za putovanja Condé Nast Traveler stavio je u decembru 2019. godine Pakistan na listu najpoželjenijih destinacija za 2020., a kriteriji su im bili da zemlja mora imati geografski diverzitet i ponudu sadržaja za sve vrste putnika, od eko turizma do avanturističkog turizma. 

Britansko društvo bekpekera (ruksak turista) je također u decembru 2019. godine proglasilo Pakistan trećom najvećom destinacijom za avanturistički turizam za 2020. godinu. Oni su opisali Pakistan jednom od najuzbudljivijih destinacija na svijetu.

Od silovitog planinskog vijenca Karakorama na sjeveru države do prostrane aluvijalne delte rijeke Ind na jugu, Pakistan je jedna od zemalja u kojima se može uživati u avanturama i prirodi. Trekking, planinarenje, rafting na brzacima, lov na divlje svinje, safari avantura kroz planinske i pustinjske predjele, posmatranje kamila i jakova, ribolov pastrmki i posmatranje ptica samo su neke od aktivnosti koje privlače avanturiste i ljubitelje prirode u Pakistan.

Pakistan ima više vrhova iznad sedam hiljada metara nego Kina i Nepal zajedno, zbog čega je to veoma privlačno mjesto za avanturiste i planinare, navodi ambasada.

DRžava ima bogatu floru i faunu, kao i raznolike pejzaže, od planinskih lanaca Himalaja i Karakorama do planinskih pašnjaka, crnogoričnih šuma, pustinja i morske obale. Posjetitelji mogu putovati klancem Shandur, koji je dug 3.733 metara i mogu se sastati s narodom Kalash, koji su speicfični po svojoj šarenoj nošnji.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Šest ubijenih u napadu na kineske inžinjere u Pakistanu

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo