Kultura     | 21.01.2020. 14:13 |

Započele aktivnosti na uspostavljanju akademske mreže Federacije BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. siječnja (FENA) - Konstituirajući sastanak Koordinacijskog tijela za uspostavljanje e-infrastrukture javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, koja će omogućiti stvaranje akademske i istraživačke mreže BiH i njezino povezivanje u europsku mrežu GEANT, održan je u utorak u Mostaru.

 Koordinacijsko tijelo čine predstavnici svih javnih sveučilišta u Federaciji BiH, javnih telekom operatera s područja FBiH, ministarstava obrazovanja i znanosti te prometa i komunikacija.

 Zadatak tijela je sagledati stanje i sačiniti operativni plan s potrebnim mjerama, nositeljima, rokovima i sredstvima za uspostavljanje funkcionalne akademske i istraživačke mreže Federacije Bosne i Hercegovine (FARNET), te o tome izvijesti Vladu FBiH, priopćilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti (FMOZ).

 Inače, Bosna i Hercegovina je jedina država na europskom kontinentu koja nema akademsku i istraživačku mrežu i koja nije spojena na europsku akademsku mrežu GEANT. Pored širokopojasnog pristupa internetu velikim brzinama, akademska mreža omogućavala bi pristup velikom broju istraživačkih i obrazovnih servisa koji su akademskoj zajednici u BiH sada nedostupni.

 S obzirom da SARNET povezuje visokoškolske ustanove u RS-u u jedinstvenu mrežu, kako bi se stvorili daljnji uvjeti za uspostavljanje akademske mreže BiH i njezino povezivanje u europsku mrežu GEANT, potrebno je aktivirati, odnosno proširiti i prilagoditi postojeću infrastrukturu između javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH.

 Krajnji cilj je uspostavljanje e-infrastrukture javnih visokoškolskih ustanova koja će omogućiti pristup znanstvenim sadržajima i drugim uslugama u okviru GEANT asocijacije, navode iz FMOZ-a.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Nagrađeni najbolji studenti u Federaciji BiH (VIDEO)

Proglašavanje laureata federalnih nagrada za znanost u 2022. godini

FMOZ proglasio dobitnike priznanja 'Prijatelj znanosti'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo