Bosna i Hercegovina     | 21.01.2020. 18:10 |

Ministar Košarac i ambasador Russon: Jačati ekonomsku saradnju BiH i Francuske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Republike Francuske u BiH Guillaumeom Roussonom o mogućnostima ekonomske saradnje i potencijalnim investicijama u BiH.

Tokom razgovora konstatovano je da su BiH i Francuska prijateljske zemlje, te da postoji potreba za dodatnim unapređenjem bilateralne saradnje u svim segmentima.

Ministar Košarac istakao je da je glavni vanjskopolitički prioritet BiH integracija u EU, te da su to ministarstvo i novi saziv Vijeća ministara BiH opredijeljeni da, u skladu s ustavnim nadležnostima i mehanizmom koordinacije, ubrzaju procese na realizaciji tog prioriteta.

Ambasador Rousson naglasio je da Francuska u potpunosti podržava integraciju BiH u EU uz provođenje svih potrebnih reformi na tom putu.

Fokus razgovora bio je na unapređenju ekonomskih prilika u BiH. Ministar Košarac poručio je da je u potpunosti posvećen jačanju privrede i zaštiti domaće proizvodnje, uz poštovanje međunarodnih sporazuma koje je potpisala BiH, te izrazio nadu da će rezultati takvog nastojanja biti efikasni, vidljivi i u korist svih građana BiH.

Ambasador Rousson informisao je ministra Košarca o potrebi finalizacije sporazuma koji bi regulisao saradnju dvaju zemalja putem formiranja francuske razvojne agencije, čije je regionalno sjedište u Beogradu.

Ministar Košarac rekao je da je razvoj bilateralnih odnosa važna tema u radu Ministarstva na čijem je čelu, te da će se u narednom periodu dodatno angažovati u rješavanju zastoja kada je u pitanju potpisivanje tog dokumenta.

Otvorenje Francuske razvojne agencije u BiH sagovornici su prepoznali kao jasan i ohrabrujući francuski signal za razvoj ekonomskih i privrednih odnosa s BiH.

Ambasada Francuske, prema riječima ambasadora, ove godine organizovat će u BiH tematske radionice posvećene javno-privatnom partnerstvu, kao modelu koji treba afirmisati u BiH i koji se pokazao kao uspješan u zemljama regiona.

U tom kontekstu, ministar Košarac rekao je da su u socio-ekonomskoj agendi jačanje javno-privatnog partnerstva i strana ulaganja prepoznati i definisani kao ključni elementi za razvoj ekonomije, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Košarac: Nismo raspravljali o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usaglašen

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana