Kultura     | 24.01.2020. 19:40 |

Umjetnici Cella Anita Celić i Želimir Fišić svoje radove izložili u Mostaru

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 24. siječnja (FENA) - Izložba slika i grafika Celle Anite Celić "Svijet u nestajanju" i Želimira Fišića "Vanishing point" otvorena je u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača".

Izložbu je organizirao Hrvatski dom "Herceg Stjepan Kosača" u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i Gradom Mostarom.

Želimir Fišić, jedan od autora, kazao je kako je izloženo 18 njegovih radova nastalih u proteklih desetak godina.

- Najviše je radova koji su nastali protekle godine, a svi su manje-više povezani tematski, tehnički kao i formatski. Što se tiče teme, u pitanju je jedna figuracija koja više alegorijski govori o atmosferama, stanjima, emocijama i mislim, radovi nisu pretjerano hermetični i to je dosta vidljivo - izjavio je Fišić novinarima.

Voditelj Galerije Dalibor Nikolić izjavio je kako su umjetnici Celić i Fišić u Hrvatskoj među top pet suvremenih mladih autora te kako njihovu večerašnju izložbu prije svega karakterizira kvaliteta.

- Kvaliteta je upravo ono što scena treba, prvenstveno radi mladih i onih koji će doći u Galeriju kako bi se naviknuli da kada dođu ovdje vide nešto što uistinu vrijedi - kazao je Nikolić.

Ravnatelj "Kosače" Danijel Vidović istaknuo je kako se ovom izložbom ujedno obilježava i završetak radova na obnovi i rekonstrukciji velike izložbene dvorane Galerije kraljice Katarine za što je sredstva osigurao Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a značajan dio sredstava osiguralo je i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Govoreći o autorima izložbe, kazao je kako je riječ o dvoje mladih, ali već poznatih, eminentnih hrvatskih likovnih umjetnika koji su dio svog studija proveli na širokobriješkoj akademiji te kako mu je čast što svoje radove izlažu u Mostaru.

U katalogu izložbe povjesničar Srećko Križan naveo je da premda se autori vizualno jako razlikuju, tematski su zapravo vrlo blizu.

"Dok je umjetnica Celić više zaokupljena ekološkom tematikom - destrukcijom svijeta prirode čovjekovim intervencijama, Fišić kroz svoje jasne scenske prikaze odašilje poruke brige i upozorenja o ništavnosti čovjeka pred oronulim izdancima (post)industrijske revolucije - betonske kaljuže bezdušnog grada i njegovih cjelina", ističe Križan.

U tematskom smislu, dodaje Križan, nije to nikakva novotarija, čak je očekivano da se umjetnici u vremenima ekoloških katastrofa s jedne, i otuđenosti, izgubljenosti i besmislenost čovjeka u hibridnom okruženju grada, s druge strane, pozabave onime što je explicite negativni simptom našega vremena.

"Nisu oni jedini u tome, ali su svakako jedinstveni u načinu kako stilski i tehnički to likovno problematiziraju", naglašava Križan.

Akademska slikarica-grafičarka Cella Anita Celić rođena je u Šibeniku, a diplomirala je 2007. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje živi i radi. Sudjelovala je na izložbama u zemlji i inozemstvu, radionicama, multimedijalnim projektima i suradnjama. Dobitnica nekoliko nagrada i priznanja.

Akademski slikar-grafičar i prof. likovne kulture Želimir Fišić rođen je u Vinkovcima, gdje živi i radi. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2002. godine diplomirao je grafiku u klasi prof. Igora Dragičevića. Član je HADLU-a Vinkovci i Grupe 1999 Vinkovci. Sudjelovao je na više likovnih kolonija, te imao više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izložba Celić i Fišić u Mostaru će biti otvorena dva tjedna.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo