Svijet     | 21.01.2020. 19:49 |

Poljska apeluje na Putina da kaže istinu o Židovima

FENA Internet

VARŠAVA, 21. januara (FENA) - Poljska je apelovala na ruskog predsjednika Vladimira Putina da se suzdrži od korištenja žrtava Drugog svjetskog rata i holokausta za vlastite političke ciljeve i ukazala na dokumente iz ratnih vremena u kojima je tadašnja poljska vlada pozivala saveznike da spase Židove.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sek uputio je u utorak žalbu zbog Putinovih komentara, prije konferencije u Izraelu ove sedmice povodom 75 godina od oslobađanja njemačkog nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau, javio je AP.

Putin, koji će biti jedan od glavnih govornika, nedavno je tvrdio da Poljska snosi svoj dio krivice za rat i optužio tadašnju poljsku vladu da su bili antisemiti. Poljski predsjednik odlučio je bojkotovati konferenciju rekavši da mu nije ponuđena prilika za govor.

Szynkowski vel Sek rekao je da će, ukoliko se na konferenciji ponove iskrivljene i neistinite tvrdnje, Poljska ukazati na historijske dokumente i činjenice koje bi takvim tvrdnjama bile suprotstavljene.

Podsjetio je na napore otpora Poljske i vlade u egzilu u Londonu da prikupe i podijele sa svjetskim liderima činjenice o masovnom istrebljenju Židova pod okupacijom nacističke Njemačke.

Jedan takav dokument je i izvještaj Poljske o istrebljenju Židova, koje su mnogobrojni čelnici zemalja dobili 1942., kada je Auschwitz-Birkenau radio.

Od 1940-45. u tom logoru je ubijeno oko 1,1 milion ljudi, uglavnom Židova iz cijele Evrope.

Rat je počeo 1939. godine vojnom invazijom nacističke Njemačke na Poljsku, nakon čega je dvije sedmice kasnije uslijedila sovjetska invazija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Ruski ambasador ignorirao poziv da se pojavi u poljskom ministarstvu vanjskih poslova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo