Bosna i Hercegovina     | 22.01.2020. 11:02 |

Trischak i Sattler priredili novogodišnji prijem za bh. i međunarodne zvaničnike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak i šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler priredili su u utorak u bazi 'Butmir' novogodišnji prijem za najviše zvaničnike BiH, međunarodne zajednice i diplomatski kor u BiH.

Među uvaženim gostima bili su - ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović i ambasadori brojnih zemalja.

Obraćajući se prisutnima, komandant EUFOR-a rekao je da je ovaj događaj prilika da se iskaže zahvalnost svim partnerima u zajedničkom naporu pružanja podrške Bosni i Hercegovini da osigura trajan mir i napredovanje prema članstvu u EU.

Ambasador Sattler je pohvalio odličnu saradnju između EUFOR-a i njegovog ureda.

- Također želim izraziti zahvalnost EUFOR-u za podršku i blisku saradnju s lokalnim vlastima. Ovi bliski radni odnosi čine osnovni preduslov za ostvarenje konkretnih, pozitivnih rezultata u korist građana BiH - rekao je Sattler.

Komandant EUFOR-a general Trischak naglasio je uspjehe ostvarene u 2019. godini - vježbu Brzi odgovor '19, u koju su prvi put bile uključene i agencije za provođenje zakona iz RS, rad u okviru Glavnog plana za municiju, naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva na uklanjanju viškova municije i naoružanja te uspostavljanju održivog upravljanja životnim ciklusom ovih sredstava, kao i unapređenje saradnje sa Delegacijom EU, konsolidaciju podrške deminiranju u formi monitoringa i mentorstva, uz održivu Strategiju protivminskog djelovanja, saopćeno je iz EUFOR-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Sticz sa Ademovićem i Imamovićem: EUFOR u potpunosti predan ispunjenju misije i u službi građana BiH

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana