Svijet     | 23.01.2020. 10:52 |

Njemačka zabranila neonacističku grupu Combat 18

FENA Internet

BERLIN, 23. januara (FENA) - Njemačka je zabranila neonacističku grupu Combat 18 Deutschland, šaljući, kako ju je vodeći sigurnosni zvaničnik zemlje nazvao, „jasnu poruku“ desničarskim ekstremistima i antisemitima.

Više od 200 policajaca izvelo je racije u šest njemačkih saveznih država u četvrtak rano ujutro, zaplijenjujući mobitele, kompjutere, nekonkretizirano oružje,  nacističke simbole i propagandne materijale, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Grupa je širila „krajnje desničarski ekstremizam i antisemitsku mržnju“ u njemačkom društvu stvaranjem neonacističke muzike i izvođenjem koncerata ekstremističkih muzičkih grupa, saopćio je ministar unutrašnjih poslova  Horst Seehofer.

Grupa je ogranak Combat 18, koju je osnovalo u Britaniji u ranim 1990-im godinama militantno krilo Britanske nacionalne stranke. Broj 18 odnosi se na prvo i osmo slovo abecede AH, inicijale nacističkog čelnika Adolfa Hitlera.

Njemački ogranak Combat 18 „uživa veliko poštovanje unutar ekstremno desničarske scene i smatra se simbolom nasilnog ekstremizma, saopćio je Seehofer.

Neki od članova grupe osuđeni su za nelegalni uvoz municije u Njemačku dok su se vraćali s obuke korištenja vatrenog oružja u Češkoj Republici u  septembru 2017.

Policijske racije izvedene su u saveznim državama Brandenburg, Hesse, Mecklenburg-Zapadna Pomerania, Sjeverna Rajna Vestfallija, Rhineland-Palatinate i Thuringia, prenosi Associated Press.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana