Bosna i Hercegovina     | 23.01.2020. 11:45 |

TIBiH - BiH među zemljama koje najviše nazaduju u borbi protiv korupcije

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Bosna i Hercegovina svrstana je u red zemalja koje najviše nazaduju u borbi protiv korupcije, bilježeći kontinuirani negativni trend na tom planu.

Prema Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index - CPI) Transparency Internationala za 2019. godinu, koji predstavlja globalno priznat indikator korupcije u javnom sektoru, BiH s ocjenom 36 (na skali 0-100, na kojoj 0 predstavlja najviši, a 100 najniži nivo korupcije) nalazi se na 101 poziciji od ukupno 180 zemalja i bilježi pad od 11 mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH), na kojoj su predstavljeni rezultati CPI za 2019. godinu, s fokusom na odnos politike, novca i korupcije, a s akcentom na (ne)transparentnost finansiranja političkih stranaka te proces odlučivanja, a u slučaju BiH i stanja u pravosuđu.

Predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin upozorio je da podaci govore sami za sebe te da su ključne poruke nalaza/istraživanja CPI-a - da je BiH uspjela dodatno pogoršati ionako katastrofalno stanje u borbi protiv korupcije, svjedočeći eskalaciji problema i daljnjem 'propadanju' države, kao i odsustvu elementarnih ljudskih prava, posebno u sferi izbornog procesa, odnosno osiguranja uvjeta za slobodne i fer izbore u BiH.   

- Korupcija u BiH je postala zvanična državna, entitetska i kantonalna politika. Iza svakog postavljenja, imenovanja, tendera i propisa, ukoliko se malo dublje analizira, nedvosmisleno se krije korupcija - istaknuo je Blagovčanin, podsjećajući na nalaze državne revizije kojima je utvrđeno da je u 85 posto slučajeva ugovora o javnim nabavkama zabilježeno kršenje određenih procedura/ugovorenih obaveza.

U osvrtu na stanje u bh. pravosuđu, Blagovčanin potcrtava „da nijedan slučaj političke korupcije u BiH dosada nije procesuiran“.

Po njegovim riječima, loša vijest jeste da je u borbi protiv korupcije u BiH izostao doprinos Evropske unije, odnosno konkretni efekti strategije za zapadni Balkan koji je EU najavila 2018. godine.

U vezi s tim, TIBiH smatra da i Priebeov (Reinhard Priebe, viši nezavisni pravni ekspert EU) izvještaj o pravosuđu u BiH predstavlja veliku propuštenu priliku, „jer taj izvještaj osim opštih mjesta i ponavljanja već dobro poznatih činjenica nije dao konkretne preporuke za prevazilaženje vrlo lošeg stanja u pravosuđu“.  

Izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić izrazila je zabrinutost zbog nazadovanja BiH, koja je u 2019. godini zabilježila najgori rezultat od 2012. godine, te dijeli 101. poziciju zajedno s Kosovom.

Podsjetila je kako je u cijelom regionu, nažalost, primjetan trend nazadovanja kada se radi o borbi protiv korupcije i CPI-u, te da je jedan od uzroka, generalno, derogiranje temeljnih demokratskih principa i mehanizama, kao i nestabilnost u regionalnim okvirima, što rezultira nefunkcionalnim institucijama, neefikasnim procesuiranjem korupcije i nedostatkom integriteta u provođenju svih relevantnih procesa i reformi.  

TIBiH je, kako je rečeno, pripremio prijedlog mjera koje bi trebale na sistemski način adresirati uzroke korupcije, a koje se odnose na unapređenje izbornog procesa u BiH i reformu pravosuđa, te reviziju javnog sektora i javnih preduzeća.

Prema rezultatima spomentog istraživanja, a u kontekstu  globalnog poretka na CPI-skali , u skupini zemalja s najmanjim stepenom korupcije su - Novi Zeland Danska, Finska Singapur, Švedska i Švicarska, s indeksima od 85 do 87, dok se na samom dnu ljestvice nalaze Somalija, Južni Sudan, Sirija , Jemen i Afganistan.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom