Bosna i Hercegovina     | 23.01.2020. 14:13 |

Delegati Doma naroda PSBiH nezadovoljni pravosuđem, odbili izvještaje VSTV-a

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine odbili su k znanju primiti godišnje izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2017. i 2018. godinu, a tokom rasprave mahom su delegati ukazivali na brojne probleme unutar pravosuđa općenito.

Delegat Kluba Srba Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) pozvao je na uspostavljanje veće kontrole u pravosuđu kako bi se osiguralo da ne budu pod kontrolom politike ili drugih interesnih grupa.

Za njega je zloupotreba pravosuđa veća nego u drugim oblastima te je podsjetio da je Predstavnički dom imao 2018. godine posebnu sjednicu, a tada je zaduženo da se u roku od dva mjeseca donese novi zakon o VSTV-u no to se nije dogodilo i niko ništa nije uradio.

- To znači da ne postoji politička volja da se riješi stanje u pravosuđu - kazao je istovremeno ocjenjujući da je upravo pravosuđe uvjerljivo najveći problem BiH te smatra da bi sve bilo drugačije i dok se to ne promijeni nema šanse da BiH ima bolji i napredniji sistem.

Dopredsjedavajući Doma iz Kluba Bošnjaka Bakir Izetbegović podvukao je da je nepristrastno i nezavisno pravosuđe potrebno BiH, te da sudije i tužioci moraju biti osobe od neupitnog integriteta i povjerenja, ali smatra da u bh. pravosuđu to nije tako.

Problematizirao je i nacionlanu zastupljenost u pravosudnim institucijama, pitajući da li je moguće da iz nekog naroda nema kompetentnih ljudi da budu na tim mjestima, upozoravajući na nezastupljenost Bošnjaka na rukovodećim mjestima u državnim pravosudnim institucijama.

Delegat Kluba Srba Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) kao pitanje koje treba promijeniti naveo je proceduru primanja k znanju izvještaja jer smatra da je to odlična floskula da se na političkoj sceni sukobljavaju političke strukture u borbi za pravosudne rukovodioce.

Mišljenja je da generalno nema dijaloga unutar BiH o brojnim temama pa tako ni o pravosuđu, ocjenjujući da je u toj oblasti potrebna cjelovita i sveobuhvatna reforma, ali da se ona provodi na bazi struke.

Zanima ga, kaže, i odnos pravosuđa, posebno tužilaštava i policije, jer nikada nije bilo više sukoba između policijskih struktura i javnih tužilaštava nego je to sada slučaj.

Delegat Kluba Bošnjaka Munib Jusufović (Savez za bolju budućnost - SBB) kaže da je za stanje u pravosuđu odgovorana i međunarodna zajednica, ali za njega je najvažnije da pred zakonom svi budu isti jer sada bi svi mogli izraziti nezadovoljstvo tim sistemom upravo zbog nejednakosti.

Delegat Kluba Hrvata Zlatko Miletić (Demokratska fronta - DF) iznio je podatak da sigurnosne agencije potroše oko 220 miliona KM, ali statistike o broju riješenih predmeta nije na zadovoljavajućem nivou.

- Ne mogu da razumijem da ne možemo riješiti ubistva dva mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića. Moraju se osmisliti mehanizmi pozitivnog uticaja na vaš rad - dodao je.

Pozvao je VSTV da se bori za nezavisnost, što se generalno najviše zamjera pravosudnom sistemu, a potrebno je ističe osigurati mehanizme za pozivanje na kolektivnu i pojedinačnu odgovornost.

I Miletić kao i drugi delegati pitali su da li VSTV radi na izradi novog zakona o VSTV-u ili to rade u saradnji s Ministarstvom pravde kako bi se ta tematika pokrenula s mrtve tačke.

Delegat Kluba Hrvata Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) smatra da je odgovornost za stanje u pravosuđu i na zakonodavnim organima bez obzira šta ko o tome mislio.

Nakon delegatske rasprave obratio se predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji tu dužnost obavlja već šest godina, kazavši da se o svemu treba razgovarati jer je odgovornost na VSTV-u i njemu kao rukovodiocu te institucije, ali je i na parlamentima i izvršnoj vlasti.

Mišljenja je da se samo u partnerstvu može unaprijediti sistem, ocjenjujući da je pravosuđe daleko od savršenog te da kakvo god da je postoji prostor za unapređenje.

- Budžet Suda BiH je daleko najveći od ostalih sudova, uvjeti rada su na evropskom nivou, a sudovi u entitetima rade u lošijim uvjetima i bave se građanskim i upravnim stvarima i imaju mnogo veći broj predmeta, dok se Sud BiH bavi složenijim predmetima - pojasnio je.

Odgovarajući na pitanja o reviziji Zakona o VSTV-u, podsjetio je da je 2017. godine dostavljena inicijativa za izmjene zakona predviđene su i izmjene u smislu odgovornosti, ali naglašava da u konačnici parlament donosi zakon.

Za odnos pravosuđa i policije kazao je da je jedan od najvažnijih i istovremeno je najveći problem krivičnog gonjenja i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala kazavši da je ta veza oslabljena, a krivica je na obje strane.

Govoreći o procesuiranju ratnih zločina podvukao je da je za njega svaki zločin zločin, a svaka žrtva je žrtva te sve žrtve i zločinci trebaju biti isto tretirani, zaključujući da je to jedini princip koji on zastupa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo