Bosna i Hercegovina     | 23.01.2020. 15:03 |

Dom naroda PSBiH odbio izvještaj Pravobranilaštva BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su prihvatiti Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2018. godinu, ali je prihvaćen zaključak nadležne komisije Doma koji se odnosi na utvrđivanje visine štete koju BiH trpi od izgubljenih sudskih sporova.

Delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) izrazila je nezadovoljstvo konstatacijama Pravobranilaštva BiH koji se odnose na državnu imovinu, jer tvrdi da ta imovina pripada entitetima.

Smatra da je pitanje perspektivne i neperspektivne vojne imovine poseban slučaj, te da tu Republika Srpska ima od ranije poznat kategoričan stav.

Odgovorio joj je delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) podsjećajući Majkić da je u pitanju državna, a ne entitetska imovina.

Dopredsjedavajući Doma naroda iz Kluba Srba Nikola Špirić (SNSD) upozorio je Bećirovića da ne koristi, kako je kazao, nesustavni termin manji bh. entitet, a potom ga je Bećirović pozvao da ne koristi neustavan izraz "zajedničke institucije" kada govori o državnim institucijama.

Radom Pravobranilaštva nije zadovoljan ni delegat Kluba Bošnjaka Munib Jusufović (Savez za bolju budućnost - SBB) i to najviše kada je u pitanju rješavanje pitanja državne imovine.

Nakon delegatske rasprave obratio se predstavnik Pravobranilaštva BiH Mariofil Ljubić kazavši da BiH treba usvojiti zakon koji će regulirati pitanja naknada u izgubljenim sudskim procesima, ali je ocijenio da je državi neophodan zakon o državnoj imovini.

Na sjednici su delegati Doma naroda primili k znanju Izvještaj o provođenju Općih izbora i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2018. godini.

Delegat Bećirović pitao je ko je u CIK-u dao saglasnost da se Novak Đukić upiše u birački spisak, jer je on odgovoran za najteži ratni zločin počinjen na tuzlanskoj Kapiji.

Da se o izvještaju raspravlja dosta kasno ocijenio je delegat Kluba Srba Lazar Prodanović (SNSD) ocjenjujući da CIK snosi odgovornost za brojne neregularnosti izbornog procesa u BiH pozivajući na otklanjanje svih slabosti u izbornom procesu.

Član CIK-a BiH Stjepan Mikić pozvao je delegate da pisanim putem CIK-u pošalju sve upite u vezi s izvještajima, nakon čega će dobiti validne odgovore, ali je pozvao na formiranje interresornih radnih grupa koje bi trebale pronaći načine za poboljšavanje Izbornog zakona BiH i moderniji pristup izbornom procesu.

Delegati su danas k znanju primili i Informaciju o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2017. godine koje je tada bilo 7.851.990.000 KM, dok je unutrašnja zaduženost BiH iznosila 3.501.630.000 KM.

Podržan je danas i Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije, kao i Konsolidirani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u bh. institucijama 2017. godinu.

Također, podržan je i Izvještaj o prestrukturiranjima rashoda institucija BiH u okviru budžetskih rashoda, Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa te Specijalni izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih odnosno službenih obilježja.

Delegatske inicijative Denisa Bećirovića koje se tiču izmjena Ustava i zakonskih rješenja u smislu implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava nisu dobile potrebnu podršku.

Na kraju sjednice delegati su dali saglasnost za ratifikaciju brojnih međunarodnih ugovora i sporazuma čime je okončana današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo