Kultura     | 23.01.2020. 15:44 |

Žepče: Predstavljanje knjige 'Boka kotorska, zaljev svetaca...'

FENA Saopćenje

ŽEPČE, 23. siječnja (FENA) - Knjiga pod nazivom "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture", autorice prof. dr. Vande Babić  bit će predstavljena, u organizaciji  Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" Žepče, u petak 24.siječnja, u Domu kulture u Žepču, s početkom u 18 sati.

Uz autoricu, na promociji sudjeluju novinar HRT-a i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija te dopredsjednik HKD "Napredak" Miroslav Landeka, priopćili su organizatori.

Večer Boke u Žepču donosi riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine.

Knjiga "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture" svojevrsni je brevijar svakom Hrvatu Boke, kako onom koji je ostao na svom ognjištu tako i onom koji ga je morao ostaviti. Ona je na neki način i udžbenik vodičima u Crnoj Gori i kao takav naći će put ka Zavodu za udžbenike u Crne Gore, ali je i putokaz svima koji hodočaste u Zaljev svetaca. On je napisan kako bi se povijesne činjenice sačuvale, otrgle zaboravu, ali i prešućivanju ili iskrivljavanju.

Autorica Vanda Babić, redovita je profesorica Sveučilišta u Zadru, koja kroz svoj znanstveni i kulturni rad promiče hrvatski kod rodne joj Boke, ali i među prožimanja hrvatsko-crnogorske kulture i književnosti. U trećem mandatu je dopredsjednica HKD "Napredak" Zadar.

Poseban interes i briga su joj autohtoni Hrvati koji su ostali izvan avnojevskih granica i drži ih glavnom okosnicom kulturološke slike hrvatske nacije tako da su joj Bosna, Hercegovina i Boka trokut u kojemu se nalaze bitne kulturološke vrednote hrvatskog naroda koje treba još jače zaštititi i podržati.

Dobitnica je brojnih nagrada od kojih posebno ističe Zahvalnicu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore za promicanje i očuvanje baštine Hrvata Boke kotorske (2019.) te Grba grada Zadra, stoji u priopćenju.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo