Svijet     | 24.01.2020. 10:36 |

Soros obećao milijardu dolara za mrežu univerziteta

FENA Internet

DAVOS, 24. januara (FENA) – Američki investitor George Soros planira  donirati milijardu dolara  univerzitetima da jačaju demokratiju i obrazuju proganjane zajednice.

Soros je u četvrtak navečer na marginama Svjetskog ekonomskog foruma izjavio kako želi da iskoristi taj novac za povezivanje postojećih univerzitetskih mreža širom svijeta, u reakciji na globalno zagrijavanje, protestne pokrete i političke trendove.

- Prošle su godine najmoćnije sile, SAD, Kina i Rusija ostale u rukama potencijalnih ili aktuelnih diktatora, a broj autoritarnih vladara nastavlja da raste - rekao je 89-godišnji milijarder na večeri koju svake godine organizira na skupu političara i poslovnih ljudi u švicarskom turističkom mjestu Davosu.

Mreža visokoškolskih ustanova uključivat će Centralnoevropski univerzitet i ima za cilj razviti kritičko razmišljanje među studentima.

Sredstva će također biti korištena za studente iz marginaliziranih zajednica kao što su izbjeglice, zatvorenici, velika evropska romska manjina i mijanmarski narod Rohinje, saopćio je Soros.

Soros, koji je  jevrejsko-mađarskog porijekla i preživio je holokaust,   žestoki je kritičar političara kao što su američki predsjednik Donald Trump i mađarski premijer Viktor Orban.

Ekstremno desničarski političari i mediji optužuju Sorosa za promoviranje masovne migracije u Evropu zbog njegovog angažmana u izbjegličkom pitanju, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Pametna klupa poklon Gradu Ljubuškom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo