Bosna i Hercegovina     | 24.01.2020. 13:33 |

Vlada Brčkog odobrila izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

FENA Saopćenje

BRČKO, 24. siječnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u petak, u Brčkom, odobrila je Nacrt Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju u Distriktu.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović kazao je kako se današnjim usvajanjem izmjene i dopune navedenog zakona želi uskladiti s okvirnim Zakonom o visokom obrazovanju BiH, navodi se na službenoj web stranici Vlade Brčko distrikta BiH.

"Radi se o usklađivanju našeg Zakona o visokom obrazovanju s okvirnim Zakonom o visokom obrazovanju BiH gdje pravnu akreditaciju daje Agencija za akreditaciju BiH. Tu je i pokušaj rješavanja problema Ekonomskog fakulteta koji djeluje na području Brčko distrikta BiH i koji još uvijek nije pod ingerencijom Zakona o visokom obrazovanju Distrikta, a trebao bi biti", kazao je Osmanović.

Dodao je također kako se sjednici razmatrala i informacija o dodjeljivanju novčane nagrade najboljim studentima generacija te da će se ona dodijeliti i drugom studentu generacije u vrijednosti od 5 000 maraka kroz raspisivanje novog javnog poziva.

"Svake godine Odjeljenje za obrazovanje raspisuje javni poziv za dodjelu novčane nagrade najboljim studentima generacije i proračunom je predviđeno 5 000 maraka. Na ovaj poziv u zakonski predviđenom roku s ispunjenim uvjetima prijavio se jedan student, a kasnije se ispostavilo da na području Distrikta postoji još jedan, koji je također student generacije, ali koji se zakasnio prijaviti u zakonskom roku. Međutim, ponovno ćemo raspisati javni poziv kako bi se novčano nagradio i taj student", poručio je Osmanović.

Na današnjoj sjednici povučena je točka s dnevnog reda koja se odnosi na Prijedlog odluke o izboru nove lokacije JU IV. osnovne škole Brčko.

Vlada je također održala i izvanrednu sjednicu na kojoj je usvojila Zaključak o izmjeni Prijedloga zaključka o davanju suglasnosti na nacrt odluke o vrsti i visini naknade za rad Centralne popisne komisije, stoji u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti