Bosna i Hercegovina     | 24.01.2020. 17:58 |

Izetbegović: Okončati procese formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 24. januara (FENA) – Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Bakir Izetbegović danas je nakon sjednice Predsjedništva te stranke pozvao da se okonča imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice jer bi se time kompletiralo Vijeće ministara BiH.

- Imali smo dogovor koji je definisao da će na tu funkciju biti imenovan nestranački kandidat iz RS, iz reda ostalih, koji će biti predložen od partnera iz Republike Srpske, u konsultacijama svih članica. Ovaj dio nije izvršen – istakao je Izetbegović dodajući da nikakvih konsultacija sa SDA nije bilo, te da je potrebno da se dogovor ispoštuje.

Također, Predsjedništvo SDA je pozvalo da se hitno okonča proces formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, a Izetbegović je poručio da neće podržati SNSD u učešću u vlasti u FBiH.

- Dokle god potpredsjendik Federacije ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika Republike Srpske je protokolarna i dokle god u Vladi RS nema ministara iz SDA - takav prijedlog neće imati kredbilitet – podvukao je predsjednik SDA.

Pozvao je HDZ BiH da bez odgađanja predloži predsjednika FBiH, što je osnovni uvjet za formiranje nove Vlade Federacije BiH.

- Izborni zakon je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, te njegovu reformu ne treba vezivati za formiranje Vlade FBiH – kaže Izetbegović, koji podržava izmjenu strukture Vlade FBiH, odnosno formiranje novih i spajanje nekih postojećih ministarstava.

Po njegovim riječima, naredne sedmice bit će poznata imena ministara SDA u novom sazivu Vlade KS, te će se voditi računa o kvalitetu ponuđenih kandidata za ministarske pozicije.

- Također, SDA poziva članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da podnesu ostavke jer su u potpunosti izgubili kredibilitet u domaćim i međunarodnim stručnim krugovima, kao građana BiH. Izvještaj VSTV-a nije dobio podršku nijednog poslanika niti delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što samo po sebi dovoljno govori – poručio je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!