Bosna i Hercegovina     | 25.01.2020. 11:05 |

Dr. Avdić: Više od pet stotina oboljelih sa simptomima slične gripi

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 25. siječnja (FENA) - Od početka sezone gripe, odnosno od listopada prošle godine, Zavodu za javno zdravstvo (ZZJZ) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) potvrđena su tri slučaja. Također, registrirana je 551 oboljela osoba sa simptomima bolesti slične gripi.

Kako je pojasnio direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a prim. dr. Nermin Avdić, bolesti slične gripi su ustvari one koje nisu provjerene i nisu identificirane ali su po simptomatologiji slične gripi.

Dodao je također kako nijedna od prijavljenih osoba nije vakcinisana.

-Najveći broj oboljelih su odrasli. Bolest je praćena visokom temperaturom 39 i više, bolovima u rukama i nogama, suhim kašljem, glavoboljom i malaksalošću- kazao je dr. Avdić, napominjući kako bi se u tom slučaju obvezno trebalo javiti liječniku.

U kasnijem stadiju bolesti, dodaje, ako dođe do komplikacija može se razviti i upala pluća.  

Preporučuje da se izbjegavaju veći skupovi, podizanje imuniteta i uzimanje vitamina C.

-Također ako su osobe u dobroj fizičkoj formi, a imaju manju temperaturu, bolje da ostanu kući i ne idu liječnicima jer postoje i drugi virusi koje su također respiratorni pa postoji mogućnost širenja i prenošenja ili dobivanja istih. Ali,  ako je temperatura visoka i imaju gore navedene simptome normalno da se trebaju konsultirat, ako ništa telefonom,  a kasnije da odu na pregled pluća - istaknuo je dr. Avdić.

Također preporuča da se češće provjetravaju prostorije te često peru ruku, najmanje 15 do 20 sekundi.

-Često se rukujemo, diramo šteke, a onda protrljamo oči, nos i tako prenosimo viruse- pojašnjava dr. Avdić.

On je podsjetio da je na području Hercegovačko-neretvanske županije za sezonu 2019./2020. bilo osigurano 2 300 doza cjepiva protiv gripe, ističući kako su pristigla cjepiva podijeljena po domovima zdravlja i ustanovama za njegu starijih i kroničnih bolesnika.

Preporuka je bila, kaže dr. Avdić, da se vakcine prvenstveno podijele osobama starije dobi i kronične pacijente, odnosno u staračkim domovima jer je tamo najveća opasnost od širenja bolesti, odnosno komplikacija u oboljelih od gripe.  

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo