Kultura     | 25.01.2020. 14:00 |

'Noć muzeja' u Gorici

FENA Saopćenje

GRUDE, 25. siječnja (FENA) - Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Župni ured Gorica, Matica hrvatska Grude i Hrvatska franjevačka arheološka zbirka "sv. Stjepan Prvomučenik" Gorica i ove godine organiziraju manifestaciju "Noć muzeja", koja će biti upriličena u petak, 31. siječnja, u Gorici, od 18 do 23 sata.

Program ovogodišnje, desete po redu muzejske noći u Gorici, započet će u Staroj crkvi u Gorici predstavljanjem monografije o arheološkim iskapanjima u Gorici i svečanim otvorenjem Noći muzeja.

"Ova se Monografija sjeća predivnih obljetnica nastanka krstionice i bazilike, starohrvatske crkve sv. Stjepana, sjeća se gradnje crkve sv. Stjepana 1856. – 1859., ne želi zaboraviti osnutak kapelenije (1836.) i župe Gorice (1860.). Zemlja je duga stoljeća čuvala i na svjetlo dana nam preko arheoloških istraživanja dala krhotine naše povijesti. Te krhotine obrađene i opisane nastavlja čuvati Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika utemeljena 2001. godine u staroj kapeli, obnovljena stara crkva sv. Stjepana i ova Monografija",  napisao je fra Ante Marić u uvodu u monografiju, koja broji više od 600 stranica.

Nakon predstavljanja monografije, bit će otvorena izložba fotografija "Arheoloških iskapanja u Gorici".

U sklopu manifestacije upriličit će se razgledavanje arheoloških iskopina, ranokršćanske bazilike i baptisterija s krsnim zdencem u Staroj crkvi u Gorici, priopćili su organizatori. 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Bogat kulturni program za Noć muzeja u Tomislavgradu

Igrač Gorice Hameed pronađen živ i zdrav u Mađarskoj

Đurđevdan na Gorici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta