Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 08:41 |

Mreža za izgradnju mira poziva na borbu protiv svake vrste fašizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Mreža za izgradnju mira povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, podsjeća da je u svijetu danas došlo do porasta antisemitizma, to je postao dio svakodnevnice i sastavni dio života, sa fizičkim napadima, sa ili bez oružja, podmetanjem požara, vandalizmom i direktnim prijetnjama protiv Jevreja.

Podsjećaju da u Bosni i Hercegovini još uvijek žive podjele nastale ratnim razaranjima, a etno-nacionalna politika drži ljude u konstantnoj strepnji kojom se osigurava poslušnost i glasovi na izborima, djeca od najranije dobi se fizički razdvajaju u dvije škole pod istim krovom, skrnave se vjerski i sakralni objekti, grafiti sa fašističkim sadržajima i murali ratnih zločinaca oslikavaju zgrade i javne površine.

Također, dodaje se u saopćenju, mržnja prema "drugom i drugačijem" ne jenjava i svakodnevno je ohrabrivana od sistema, a mediji dobijaju na gledanosti širenjem govora mržnje, ksenofobije, netolerancije, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti te pozivanjem na konkretna činjenja zločina iz mržnje.

- Mreža za izgradnju mira poziva građane i građanke BiH da ostanu budni i otvorenog uma, da dignu svoj glas i istraju u borbi protiv svake vrste fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela, te da individualno, svojim primjerom inspirišu druge i pokažu da je promjena moguća – navodi se u saopćenju Mreže za izgradnju mira.

Iz tog udruženja apeluju na vladajuće strukture da opravdaju povjerenje koje su im građani dali na izborima i počnu voditi politiku koja ne vodi u dalje podjele, nego zbližavanje, stvarne tolerancije i prijateljstva.

Mreža za izgradnju mira će nastaviti sa borbom da se bosanskohercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, zajedničkog života i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste fašizma, ksenofobije, antisemitizma, mržnje, netolerancije i diskriminacije.

Dana 27. januara/siječnja 1945. godine sovjetske snage su oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor smrti - Auschwitz u Poljskoj.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na zasjedanju 1. novembra/studenog 2005. godine jednoglasno usvojila Rezoluciju 60/7, označavajući 27. januar kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Rezolucija apeluje na sve članice UN-a da poštuju sjećanje na žrtve holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o historiji holokausta, kako bi se iskazala odlučnost u borbi protiv sprječavanja genocida i svih oblika antisemitizma, rasizma i ksenofobije u budućnosti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mreža za izgradnju mira poziva one koji imaju saznanja o nestalim osobama u BiH da to otkriju

Mreža za izgradnju mira: Slavlje rođendana Orbana i Mitrovića na Dan bijelih traka je sramotno

Mreža za izgradnju mira pozvala na očuvanje mir u BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana