Najave     | 28.01.2020. 10:27 |

Petnaest porodica sutra u Brodu useljava u novoizgrađenu zgradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Ukupno 15 porodica raseljenih lica i povratnika u opštini Brod sutra trajno rješava stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu, čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi 75 miliona eura, do kraja trajanja programa bit će osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike.

Do sada je završeno 1.500 stambenih jedinica,  1.100 kuća i 400 stanova. Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je do 2022., najavljeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator sa učešćem od 234 miliona eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 miliona eura, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa.

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju podprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Općina Jajce objavila poziv za subvencioniranje prvog stambenog zbrinjavanja

Teretni brod blokiran u Odesi od invazije Rusije na Ukrajinu uspješno preplovio ukrajinske vode

Kontejnerski brod napustio luku Odesa pod blokadom Rusije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom