Najave     | 27.01.2020. 11:47 |

Obilježavanje europskog Dana zaštite podataka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Agencija za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini jedanaestu godinu zaredom obilježava europski Dan zaštite podataka, izvan Europe poznat i kao Dan privatnosti.

Dan zaštite podataka obilježava se u Europi od 2007. godine svakog 28. januara, a tada je prvi put obilježen na 25. godišnjicu potpisivanja Konvencije za zaštitu osoba vezane uz automatiziranu obradu osobnih podataka Vijeća Europe (Konvencija 108), s obzirom na to da je Konvencija otvorena za potpisivanje od 28. januara 1981.

Konvencija 108 smatra se europskim temeljem privatnosti i zaštite osobnih podataka i danas je na snazi u 47 zemalja članica Vijeća Europe, te u još nekim zemljama koje nisu članice. Nakon dugog procesa modernizacije Konvencija 108 je izmijenjena, dopunjena, te modernizirana na način da je usvojen Protokol kojim se izmjenjuje i dopunjuje Konvencija 108. Protokol je poznat i pod nazivom Konvencija 108+, a otvoren je za potpisivanje 10. oktobra 2018. Protokol je do danas potpisalo 38 država, a ratificiran je u dvije države.

Dan zaštite podataka obilježava se u svrhu jačanja svijesti o zaštiti privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka.     

Tim povodom predstavnici Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH sutra će na press konferenciji u Sarajevu prezentirati najznačajnije aspekte rada Agencije u protekloj godini, kao i planove za naredno razdoblje, najavljeno je iz te agencije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Na tržište BiH isporučene zdjele u kojima je utvrđena prisutnost melamina - agencija

U čin mlađeg inspektora promovirana 22 kadeta Granične policije BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta