Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 12:30 |

Općina Centar - Podrška službama za zaštitu i spašavanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić ugostio je predstavnike Gorske službe spašavanja i Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ s kojima je razgovarao o realiziranim aktivnostima kao i planovima za naredni period.

Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica u proteklom periodu finansirala je nabavku opreme, uniformi i vozila za potrebe Gorske službe spašavanja i DVD „Bjelave“ čime je nastavljena dugogodišnja praksa Općine koja, iako nema nadležnosti, snažno podržava službe za zaštitu i spašavanje, te osigurava značajna sredstva za unapređenje njihovog rada, saopćeno je iz općinske Pres-službe.

Kako se nadalje navodi, Dobrovoljno vatrogasno društvo „Bjelave“ primjer je organizacije čiji pripadnici među prvima u rekordnom roku dolaze na mjesto nesreća i pomažu povrijeđenim i spašavaju njihove domove, nerijetko žrtvujući i vlastite živote.

Komandir DVD „Bjelave“ Sulejman Vranac je kazao da podrška koju Općina Centar pruža ima neizmjeran značaj za opstanak Društva.

Predsjednik Udruženja Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo Dženadin Veladžić upoznao je načelnika Ajnadžića o aktivnostima koje obavljaju svakodnevno.

- S obzirom na to da je u toku zimska sezona aktivni smo svakodnevno na terenu. Sredinom ovog mjeseca povrijeđena je planinarka na lokalitetu Bukovika. Odmah po pozivu uputili smo dva tima na teren koja su za pola sata bili na lokalitetu. Povrijeđena planinarka je zbrinuta na terenu, a potom prebačena do Hitne medicinske pomoći. Nadam se da će dobra saradnja s Općinom Centar biti nastavljena i u budućnosti - kazao je Veladžić.

Načelnik Ajnadžić je istakao da pripadnici Gorske službe spašavanja i Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ zaslužuju podršku i pomoć za hrabri posao koji obavljaju.

- Općina Centar će u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti finansijsku podršku za nabavku opreme. Ono što mi tražimo je da budete na raspolaganju građanima u vrijeme kada im je potrebno, kao što ste i do sada bili - poručio je Ajnadžić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta