Svijet     | 27.01.2020. 13:52 |

U Kini prijavljena 2.744 slučaja upale pluća uzrokovane koronavirusom

FENA Internet

PEKING, 27. januara (FENA) - Kineske zdravstvene vlasti saopćile su u ponedjeljak da su u zemlji do kraja nedjelje prijavljena 2.744 potvrđena slučaja upale pluća uzrokovanog novim koronavirusom (2019.-nCoV), uključujući 461 u kritičnom stanju.

U nedjelju je zabilježeno 769 novih potvrđenih slučajeva, 3.806 novih sumnjivih slučajeva i 24 smrtna slučaja (24 smrtna slučaja su u pokrajini Hubei) , pokazali su podaci Nacionalne zdravstvene komisije.

Do kraja nedjelje, stanje upale pluća rezultiralo je ukupno 80 smrtnih slučajeva, ukupno se oporavila 51 osoba, a bilo je 5.794 sumnjivih slučajeva, prenosi Xinhua.

Ukupno je pronađeno 32.799 bliskih kontakata, navodi komisija, dodajući da je među njima 583 ljudi otpušteno sa medicinskog promatranja u nedjelju, a 30.453 slučaja su ostali pod medicinskim nadzorom.

Podaci su također pokazali da je prijavljeno 17 potvrđenih slučajeva od kojih su osam u Hong Kongu, pet u Macau i četiri u Tajvanu.

U inozemstvu, potvrđeni slučajevi prijavljeni su u Tajlandu (7), Japanu (3), Republici Koreji (3), Sjedinjenim Državama (3), Vijetnamu (2), Singapuru (4), Maleziji (3), Nepalu (1) ), Francuskoj (3) i Australiji (4).

Kina je najavila produženje praznika Proljetni festival za tri dana na nedjelju, 2. februara, usred svojih napora za suzbijanje širenja novog koronavirusa.

Fakulteti, osnovne i srednje škole i vrtići u cijeloj zemlji odgodit će početak semestra, kaže se u obavijesti Glavnog ureda Državnog vijeća.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu