Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 15:08 |

Čović i Zvidić: Potpuna posvećenost unapređenju procesa evropskih integracija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić i Dragan Čović, razgovarali su danas u Briselu s komesarom za proširenje i susjedstvo Evropske unije (EU) Oliverom Varhelyijem o političkoj situaciji, pozitivnim odnosima i koracima koje BiH poduzima na svom evropskom putu.

Zvizdić i Čović iskazali su potpunu posvećenost BiH daljem unapređenju procesa evropskih integracija, ekonomskom razvoju, jačanju vladavine prava i unapređenju odnosa u regionu, posebno se fokusirajući na realizaciju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Kako je kazao Zvizdić, evropske integracije su najefikasniji instrument za prihvatanje evropskih vrijednosti, očuvanje stabilnosti, ubrzanje procesa ekonomskog rasta i razvoja, kao i saradnje u regionu, i da zbog toga put ka punopravnom članstvu za BiH nema alternativu.

Čović je istaknuo značaj evropskih integracija u svjetlu jačanja unutrašnje stabilnosti BiH, kao i činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH čime su se stekli uvjeti za nastavak aktivnosti na realizaciji prioriteta na putu evropskih integracija.

Stoga je izrazio očekivanje da će izborni zakon biti dogovoren do početka aprila tekuće godine, čime će biti omogućeno i održavanje izbora u Mostaru, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Komesar Varhelyi je također naglasio kako je predstojeći samit u Zagrebu, za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, prilika za fokusiranje na regiju zapadnog Balkana, te za poticanje razvoja obrazovanja i ekonomije, ali ističući zabrinutost zbpg priliva migranata u regiju.

Tim povodom, Čović i Zvizdić su naglasili da se zemlja suočava s problemom migranata i da BiH i dalje očekuje pomoć EU, kao i povećani angažman svih institucija kako bi se ulazak i kretanje migranata stavili pod kontrolu.

Sagovornici su prilikom susreta izrazili potpunu opredijeljenost BiH za članstvo u EU, a ističući važnost dijaloga, saradnje i političke stabilnosti, naglasili su da su reforme ključni korak ka osiguravanju uvjeta za postizanje konkretnih iskoraka u ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana