Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 15:15 |

Obilježena 78. godišnjica oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. januara (FENA) – Prigodnim programom na mostu Alije Izetbegovića u Goraždu je obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida i Dan prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. U rijeku Drinu spušteno je 78 ruža u znak sjećanja na sve nevine žrtve iz tog perioda.

Ulaskom u Goražde 26. januara 1942. godine partizanske jedinice zaustavile su pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihailovića ubijali od kraja novembra 1941. godine na tom području.

Počast žrtvama odata je i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na mostu, a cvijeće su položile delegacije Grada Goražda i BPK-a, SABNOR-a BiH te Udruženja antifašista i boraca NOR-a iz Goražda, Ilijaša, Hadžića i Starog grada.

- Posebno zadovoljstvo mi je da pozdravim dvije osobe iz prijateljske Slovenije, to je Valerija Škrinjar, dugogodišnja partizanka i novinarka Oslobođenja i najmlađi učesnik Igmanskog marša koji je prešao Igman kada mu je bilo 11 godina Albin Pibernik. Ovo je dokaz da antifažizam živi i da će nastaviti da živi u sjećanjima mladih ljudi koji su danas ovdje - kazao je predstavnik SABNOR-a Bakir Nakaš.

Naglasio je važnost obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu te dodao da se na ovom mostu posebno priznanje mora odati pripadnicima Prve proleterske brigade.

- To je divizija koja je zaustavila četnički pokolj i oslobodila Goražde. Nije se zaustavila ovdje već je produžila i dalje pa je usiljenim maršom prešla preko Igmana i otišla do Foče - podsjetio je Nakaš.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović poručio je da u ovom gradu koji se izdigao iz nezamislivih tragedija, ni most ne može biti samo most.

- Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, ponizno i skrušeno odajemo počast svim nedužnim žrtvama i podučavamo sve nas o odgovornosti koju imamo prema najljepšem gradu i svim njegovim stanovnicima - kazao je Ramović.

Prigodan program na mostu su priredili učenici Osnovne škole Husein ef. Đozo i Osnovne muzičke škole "Avdo Smailović“ te Mreža vijeća učenika srednjih škola BPK.

Uz žrtve Drugog svjetskog rata, počast je odata i stradalima u posljednjem ratu. Cvijeće je položeno na spomen-obilježju na Trgu branilaca, mezarju i partizanskom groblju u Kolijevkama te spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'