Ekonomija     | 27.01.2020. 15:22 |

Košarac: BiH odobren izvoz sadnog materijala na tržište Rusije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je da je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije odobrila izvoz sadnog materijala proizvođačima sadnog materijala i presadnica iz BiH.

- Riječ je o firmama iz Šamca (Poljargo) i Čapljine (Adria Hishtil), koje su stavljene na spisak registrovanih izvoznika sadnog materijala i presadnica iz BiH u Rusku Federaciju. Za tržište Ruske Federacije spremno je 2.000.000 presadnica paradajza i paprike firme iz Šamca, te oko 1.200.000 sadnog materijala jabuke i kruške firme iz Čapljine  - rekao je  Košarac. 

Pozvao je sve proizvođače sadnog materijala i presadica u BiH da se putem Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja obrate zahtjevom za izvоz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

Podsjetimo, ruski veterinarski i fitosanitarni inspektori boravili su krajem prošle godine u BiH, te izvršili inspekcijski nadzor i kontrolu proizvodnih kapaciteta firmi koje su podnijele zahtjeve kako bi im se ispunili uslovi za izvoz u skladu sa zahtjevima koje traži tržište Ruske Federacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH u porastu

Montažne kuće iz BiH preplavile Europu, samo jedna firma lani izvezla gotovo 200 kuća

Vanjskotrgovinski deficit RS u 2023. godini 1,85 milijardi KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'