Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 16:02 |

Ombudsmani BiH - Pravo na privatnost, nikad toliko značajno i aktualno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Ombudsmani Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pozivaju građane da se informiraju o svojim pravima i obavezama u oblasti zaštite vlastitih ličnih podataka, da bi stekli saznanja o jednom od osnovnih ljudskih prava - prava na privatnost.

U saopćenju za javnost u povodu Evropskog dana zaštite ličnih podataka (28. januara), Ombudsmani su mišljenja da 'to pravo, nikad kao danas u eri globalizacije i tehnološkog napretka, nije bilo toliko značajno i aktuelno (stoga i podložno zloupotrebama) budući da su naši lični podaci svugdje - na radnom mjestu, u dodiru s javnim vlastima, u oblasti zdravstva, pri nabavci dobara i usluga, na internetu, u školi…..'

- Imajući u vidu da su pitanja zaštite privatnosti prisutna u svakom aspektu života pojedinaca, ombudsmani posebno ukazuju na važnost osiguranja balansa između privatnosti i bezbjednosti, podržavajući slobodan pristup informacijama i zaštitu ličnih podataka - navodi u saopćenju za javnost Institucija Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercgovine.

Evropski dan zaštite ličnih podataka (28. januar) u svijetu je poznat i kao 'Dan privatnosti'. Ombudsmani 'podsjećaju da se ovim ujedno obilježava i godišnjica potpisivanja Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka (Konvencija 108) Savjeta Evrope, koja je već više od 30 godina temelj zaštite ličnih podataka u Evropi ali i šire'.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ombudsmani: Osobama s invaliditetom osigurati pristupačno okruženje

Ombudsmani BiH - Osmi mart prilika za podsjećanje na prava žena

Ombudsmani podržavaju donošenje zakona o suđenju u razumnom roku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta