Kultura     | 27.01.2020. 15:46 |

Beč: Zaštitom okoliša do besplatnog ulaza u muzej

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - U bečkom muzejskom kvartu "Museums Quartier" danas je predstavljen pilot projekat koji objedinjuje zaštitu okoliša, kulturu i digitalizaciju.

Aplikacija "Kultur-Token" ili "Token za kulturu" će od 26. februara ove godine biti pušten u testnu fazu s ciljem da građane uzornog ponašanja prema klimi nagradi besplatnim kartama za muzeje, pozorišta i koncerte.

- Ovaj projekat digitalizacije je ujedno i kulturni i ekološki projekat, koji uključuje građane i jedinstven je u svijetu - izjavio je prilikom predstavljanja aplikacije član gradske vlade Beča, resor za finansije, privredu, digitalizaciju i internacionalne odnose Peter Hanke.

Građani koji se na primjer umjesto automobila odluče za javni prijevoz, biciklo ili za pješačenje skupljaju bodove i pune svoj token, te najdalje kroz dvije sedmice mogu ostvariti besplatne karte za događaje u nekim od partnerskih institucija, u koje spadaju gradski muzej "Wien Museum", pozorište "Volkstheater", jedna od vodećih koncertnih dvorana u Evropi "Wiener Konzerthaus" i muzejski kvart "Museums Quartier".

Tokeni su vezani za korisnike i njihove uređaje i nisu prenosivi, a obračunavaju se na osnovu prebrojanih koraka i uštede CO2-emisija, saopćeno je iz EUROCOMM PR-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta