Stranačke aktivnosti     | 27.01.2020. 16:48 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Danas obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, 27. januara, kojeg je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, u znak sjećanja na oslobođenje najvećeg nacističkog koncentracionog logora Auschwitz-Birkenaua u kojemu je ubijeno oko 1,1 miliona ljudi s ciljem istrebljenja jednog naroda, Židova.

Nezavisni blok se suosjeća sa žrtvama holokausa, kao i svim nevino ubijenim ljudima i njihovim potomcima koji su stradali zbog svoje etničkog, religijskog, političkog, ideološkog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja.

Čitav svijet je dao obećanje da se Holokaust neće ponoviti, ali, nažalost tokom devedesetih godina prošlog stoljeća svjedočili smo u Bosni i Hercegovini najtežim ratnim zločinima uključujući i genocid.

Imajući u vidu da vlast i parlamentarna većina u Parlamentu Bosne i Hercegovine ne žele usvojiti zakon koji bi zabranio negiranje genocida i ratnih zločina, Nezavisni blok poziva Međunarodnu zajednicu, prvenstveno OHR – čija je to i uloga, da nametne ovakav zakon koji će pomoći u suočavanju sa prošlošću, da se poštuju žrtve genocida i najtežih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, te pozivamo vlade na svim nivoima u našoj državi da ohrabre razvoj obrazovnih programa o genocidu i ratnim zločinima, čime moramo pokazati odlučnost da se najteži zločini spriječe u budućnosti.

Mi ne možemo izbrisati ono što se dogodilo na ovim prostorima, ali mi moramo pamtiti i istinu govoriti o Srebrenici, Prijedoru, Mostaru, Stocu, Bijeljini i svim drugim mjestima koje zaslužuju naše puno poštovanje i sjećanje. Žrtve se moraju zaštititi institucionalno, putem zakona, a obrazovani sistem mora biti u funkciji uspostave mira, povjerenja i potpuno otvorenog demokratskog društva.

U ovom momentu, to ne možemo uraditi sami i zato pozivamo Međunarodnu zajednicu da nam pomogne, jer je to najmanje što bi morali uraditi uraditi za žrtve i budućnost naše djece i države Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo