Bosna i Hercegovina     | 27.01.2020. 18:27 |

Podžić - Minasi: Saradnjom u oblasti odbrane do ispunjavanja NATO standarda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić razgovarao je s ambasadorom Republike Italije u BiH Nicolom Minasijem o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane dviju država. 

Podžić je zahvalio Minasiju za posjetu i podršku koju Republika Italija pruža Bosni i Hercegovini a odvija se kroz planove bilateralne saradnje dviju država.

U tom kontekstu, razgovaralo se o konkretnim vidovima saradnje pripadnika oružanih snaga dviju država među kojima su saradnja u oblasti deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava, posjete i razgovore štabnih oficira, saradnje u oblasti školovanja, vježbi i takmičenja, te unaprjeđenja zrakoplavnog sistema OSBiH. 

Podžić je ocijenio da se saradnja u oblasti odbrane kontinuirano unapređuje kroz realizaciju Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije, kao i  potpisanih planova dvaju ministarstava u oblasti odbrane na godišnjem nivou.

Izrazio je zadovoljstvo realizacijom Plana bilateralne saradnje dviju država u 2019. godini.

Podžić je izrazio posebnu zahvalnost Vladi Republike Italije za finansijsku podršku projektu 'Perspektiva', koji je imao za cilj finansiranje otpuštenih vojnika iz OSBiH, a učestvovala je u iznosu od 1,5 miliona eura.  

Podžić je izrazio i potrebu za povećanjem broja oficira koji bi se školovali na vojnim akademijama u Republici Italiji. Dodao je da je za odbrambene strukture BiH važna podrška NATO zemalja na putu evroatlantskih integracija.

Minasi je zahvalio za prijem, te prenio pozdrave i čestitke ministra odbrane Republike Italije ministru Podžiću na novoj dužnosti.

Naglasio je da je Republika Italija odlučna pružiti podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu reformi koje se tiču saradnje s NATO-om ističući  da je 'stabilnost Bosne i Hercegovine za Republiku Italiju bitna i od strateškog značaja.'

Konstatirao je dosadašnju dobru saradnju Republike Italije u oblasti odbrane, te iznio niz mogućnosti koje bi tu saradnju mogli unaprijediti. 

Sastanku su prisustvovali i nerezidentni vojni ataše Republike Italije Ciro Forte i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, saopćeno je iz MOBiH.          

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo