Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 10:52 |

Dević sutra očekuje smjenu Vlade KS-a

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo bit će razmatran na sjednici Skupštine koja je zakazana za sutra.

Kako je dogovoreno na sastanku kojeg su 20. januara održala dva politička bloka, Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) te Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i samostalni zastupnici, sjednicom će predsjedati Danijela Kristić (NiP).

Kristić je kazala za Fenu da će premijer KS-a Edin Forto zastupnicima predstaviti Izvještaj o radu Vlade KS za 2019. godinu, te da će se, ukoliko dođe do smjene Vlade KS, birati rukovodstvo iz nove većine.

- Sutra ćemo znati da li će svih 18 zastupnika iz nove većine biti prisutno na sjednici - istakla je Kristić.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS Mahir Dević očekuje da će sutra biti smijenjena Vlada KS koju predvodi premijer Forto.

- Očekujem da će sjednica trajati duže, jer će pokušavati na sve moguće načine odgoditi smjenu koristeći marketinške metode - istakao je Dević za Fenu.

Govoreći o imenovanju novog saziva vlade, Dević je kazao da se o tome intenzivno razgovara te da će u narednim danima objaviti imena potencijalnih novih ministara iz SDA.

U Izvještaju o radu Vlade KS od kraja decembra 2019. do januara 2020. godine navodi se da su zatekli sistem dijelom pred kolapsom, a dijelom već kolabiran, ali da su ogromni napori urodili nemalim plodom.

Između ostalog, navodi se da su u prvoj godini mandata nabavili deset zglobnih autobusa i deset minibusa, zatim da su popravili više od 5.000 metara saobraćajnica i izgradili 29 kilometara nove ceste.

Također se ističe da su pustili u pogon gasnu mrežu Igman - Hadžići, utoplili 48 javnih objekata i na taj način uštedili 800.000 KM te uveli prirodni gas u 370 objekata.

Između ostalog, izdvojili su 1.396.000 KM za pokretanje start-upa, uklonili 132 ilegalne deponije, prikupili 400 tona otpada, izdvojili 100.000 KM za zdravstveno osiguranje trudnica i porodilja te renovirali porodilište i otvorili novoopremljenu pedijatriju u Općoj bolnici.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo