Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 15:03 |

Vlada KS - Prilagoditi jelovnike tradicionalnim i vjerskim običajima građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) – Vlada Kantona Sarajevo, na današnjoj sjednici, donijela je zaključak kojim se nalaže svim organima uprave, upravnim organizacijama, javnim ustanovama i preduzećima (škole, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite) čiji je osnivač Kanton Sarajevo, a koje pružaju usluge ishrane, da prilagode jelovnike tradicionalnim i vjerskim običajima građana.

Obaveza je da, uvažavajući Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH i poštujući tradicionalne zahtjeve nacionalnih i vjerskih običaja (halal proizvodi, halal klanje, košer hrana, posna hrana u skladu sa kanonskim propisima Srpske pravoslavne crkve, vegetarijanska hrana), normativno propišu da se u dane posta osigurava korisnicima obroka - osobama koje izraze za tim želju, da se tekući i/ili suhi obrok priprema i dijeli prema tradicionalnim običajima vjere.

Također i da se organizacija ishrane u vrijeme vjerskih praznika usklađuje sa nacionalnim i vjerskim specifičnostima, da se ishrana organizira na način da se ispoštuje vjerski propis i redovita ishrana, da se asortiman i norme potrošnje artikala ishrane usklađuju sa vjerskim običajima, uz uvjet da se ne naruši energetska vrijednost obroka na štetu tih osoba.

Imajući u vidu činjenicu da je za usklađivanje normativnih akata u skladu sa predloženim zaključkom potrebno određeno znanje vjerskih propisa i običaja u ishrani za vjernike, nosiocima aktivnosti iz ovog zaključka preporučuje se konsultacija sa nadležnim crkvama i vjerskim zajednicama.

Rok za donošenje novih ili usklađivanje podzakonskih akata je 90 dana od dana donošenja zaključka Vlade.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Čelnici Kantona Sarajevo uputili čestitku povodom Pesaha

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta