Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 15:35 |

Za kulturne ustanove iz ZDK-a skoro četiri miliona KM

FENA Saopćenje

ZENICA, 28. januara (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je programe utroška sredstava deset transfera kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Iz tekućeg transfera za ustanove kulture, vrijednog 3.776.426 KM, finansirat će se plaće, topli obrok, regres, usluge knjigovodstva te dio materijalnih troškova za 16 ustanova kulture. Za Muzej grada Zenice 260.160 KM, Zavičajni muzej Visoko 133.409, Muzej Tešanj 120.005 KM, Bosansko narodno pozorište Zenica 1.438.844 KM, te 12 javnih biblioteka u ovom kantonu za koje je predviđeno 1.824.008 KM.

Za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i investiciono održavanje školske infrastrukture, kroz četiri zasebna transfera, predviđeno je 750.000 KM.

Transfer za nabavku udžbenika za učenike devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja koji nastavu pohađaju po nastavnom planu i programu ZDK vrijedan je 100.000 KM, koliko bi trebalo osigurati i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Očekuje se da bi za nabavku udžbenika trebalo biti izdvojeno oko 600.000 KM.

- Prošle godine smo nabavili udžbenike za drugi razred, a ove godine ćemo obezbijediti za još jedan razred. Plan je da u dogledno vrijeme svi učenici u ZDK-u imaju besplatne udžbenike - kazao je resorni ministar Spahija Kozlić.

U okviru transfera "Nabavka opreme", vrijednog 150.000 KM, između ostalog, planirana je nabavka softvera za elektronski dnevnik u osnovnim i srednjim školama, nakon što je prošle godine uspješno završen pilot projekt u 13 škola.

Sredstvima tekućeg transfera za predškolski odgoj i obrazovanje u iznosu od 550.000 KM finansirat će se Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini prije polaska u osnovnu školu, koji će i ove godine biti realiziran u periodu od marta do maja u registrovanim ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja s područja ZDK.

Za organizaciju takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola predviđen je transfer od 45.000 KM, a za zdravstveno osiguranje učenika i studenata na redovnom školovanju koji nisu zdravstveno osigurani po drugom osnovu 63.168 KM.

Kozlić je najavio da bi se na dnevnom redu Vlade uskoro trebali naći i preostali programi utroška sredstava za sport, kulturu, omladinske projekte, vjerske zajednice, visoko obrazovanje, stipendije i naučno-istraživački rad, saopćila je Press služba ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'