Svijet     | 29.01.2020. 08:32 |

Jak zemljotres pogodio Karibe

FENA Internet

KARIBI, 29. januara (FENA) - Snažan zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richterovoj skali pogodio je u utorak Karibe na prostoru između Jamajke i Kube nakon čega su brojni stanovnici Havane izašli na ulice.

Podrhtavanje se osjetilo i na kopnenom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, gdje je policija u Miamiju, koji je na više od 700 kilometara udaljenosti od epicentra, evakuirala neke zgrade kao mjeru opreza.

Američki geološki institut (USGS) saopćio je da se potres dogodio na dubini od 10 kilometara u 14.10 sati  - 125 kilometara sjeverozapadno od Lucee, Jamajka.

Procjenjuje se da postoji mala vjerojatnoća da je potres izazvao žrtve ili veću materijalnu štetu.

Nekoliko sati kasnije, potres magnitude 6,1 pogodio je obalu Kajmanskih ostrva, a podrhtavanje je zabilježeno još desetak puta kada su zemljotresi bili magnitude od četiri do pet, saopćeno je iz USGS.

Američki pacifički centar za upozoravanje na cunami u početku je upozorio na cunami na obalama Jamajke, Belizea, Kube, Hondurasa, Meksika i na Kajmanskim otocima gdje postoji prijetnja valova cunamija koji dosežu 0,3 do jedan metar. Upozorenje je ukinuto dva sata kasnije.

Nakon prvog većeg potresa evakuirano je stanovništvo iz nekoliko visokih zgrada u kubanskom glavnom gradu Havani, javio je AFP.

Zemljotres se osjetio u nekoliko provincija, ali nije bilo preliminarnih izvještaja o šteti ili povrijeđenima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

New York potresao rijetki zemljotres

Tajvanski spasioci oslobodili devetero zarobljenih u otvorenom pećinskom sistemu

Broj povrijeđenih u zemljotresu na Tajvanu premašio 1.000

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana