Svijet     | 29.01.2020. 08:59 |

Zbog koronavirusa Zagreb aktivirao EU krizni mehanizam

FENA Agencije

ZAGREB, 29. siječnja (FENA) - Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije zbog koronavirusa aktiviralo je poseban krizni mehanizam Vijeća.

Taj mehanizam, nazvan Integrirani politički odgovor na krizu (ICPR), podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući teroristička djela, ali i zdravstvenih kriza, prenosi Hina pisanje Večernjeg lista.

Kroz taj mehanizam, predsjedništvo Vijeća koordinira politički odgovor na krizu tako što objedinjuje napore EU institucija, država članica i drugih ključnih čimbenika. Isto tako, krizni mehanizam pojednostavnjenje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordinaciju odgovora na krizu na političkoj razini, a alati koji su im na raspolaganju su internetska platforma, kontaktna mjesta dostupna 24 sata na dan, sedam dana u tjednu te izvješćivanje.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kini - kao veleposlanstvo države koje predsjeda Vijećem - zaduženo je za lokalnu konzularnu koordinaciju pri pojavi kriznih stanja. Radi s delegacijom EU u Kini, koordinira i ugovara sastanke, potiče na dijeljenje informacija, na pripremu zajedničkih odgovora ili traženja informacija od kineskih vlasti.

U suradnji s partnerima i EU priprema se i evakuacija svih EU građana iz grada Wuhana, epicentra zaraze.

Večernji list navodi da se tamo nalaze četiri hrvatska državljana, a trenutno se poduzimaju sve moguće aktivnosti u suradnji s europskim partnerima kako bi se oni što prije vratili u Hrvatsku.

U međuvremenu se opisuje da u je Kini, unatoč povelikom broju umrlih, stopa smrti daleko od one koja se bilježila od SARS-a, bolesti s početka 21. stoljeća koju je također izazvao koronavirus. Odnosno, od novog koronavirusa 2019-nCoV umire tri posto zaraženih, dok je od SARS-a umiralo 14 do 15 posto.

Po trenutačnim statistikama ta je stopa još i manja, tek iznad dva posto. U prijevodu, velike su šanse da se zaraženi oporave. No, to ne znači kako se pojava virusa na europskom kontinentu treba zanemariti, piše Večernji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom