Bosna i Hercegovina     | 29.01.2020. 11:04 |

Omersoftić će tražiti odlaganje izmjene Zakona zbog problema štediša

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Dnevnim redom na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH predloženo je razmatranje izmjene Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, kojom se treba utvrditi novi datum kao krajnji rok za verifikaciju računa stare devizne štednje.

Time se stvaraju uslovi za propisivanje novog roka za verifikaciju potraživanja „starih deviznih štediša“ najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Zbog toga, kao i problema starih deviznih štediša, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić zatražit će da se usvajanje navedenog zakona odloži dok Parlament FBiH ne obezbijedi podatke i informacije koje traži Udruženje.

- Treba utvrditi koliki je iznos stare devizne štednje štediša kod banaka iz sistema Privredna banka Sarajevo i Jugobanka OB Sarajevo, za koju je Parlament donošenjem Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH zadužio Federaciju da preuzme i isplati obaveze ovih banaka prema štedišama iz FBiH. Također, tražimo pregled po svakoj banci pojedinačnih računa za koje je Vlada FBiH do danas verificirala i isplatila staru deviznu štednju, te koliki je ukupan iznos do sada isplaćene štednje  - rekla je Omersoftić uoči sjednice na kojoj bi se kasnije trebala obratiti poslanicima.

Poručila je da više od deset godina desetine hiljada štediša iz Federacije BiH nisu naplatile svoju štednju. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Marinković Lepić: Predstavnički dom mora biti mjesto ozbiljnog rada, a ne izvođenja performansa

Zukan: Zakonodavnopravna komisija razmatrat će dopune Zakona o radu u cilju legalnog rada studenata

Odbor za ekonomsku politiku podržao budžet FBiH, traži 20 miliona KM za onkološke pacijente

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!