Svijet     | 29.01.2020. 15:04 |

Petorica bivših ruskih policajaca uhapšena zbog podmetanje dokaza

FENA Internet

MOSKVA, 29. januara (FENA) - Ruski Istražni komitet danas je odredio pritvor petorici bivših policajaca koji su umiješani u prošlogodišnje kontroverzno hapšenje istaknutog istraživačkog novinara i oni će biti optuženi za podmetanje dokaza.

Ivan Golunov (37) uhapšen je u junu 2019. godine u Moskvi, zbog navodnog pokušaja trgovine drogom, što je on negirao, prenosi AP.

On je tvrdio da je drogu pronađenu u njegovom ruksaku i njegovom stanu podmetnula policija u znak osvete zbog njegove istrage o korupciji u moskovskoj policiji.

Nakon njegovog hapšenja održani su masovni protesti u Moskvi, da bi potom optužnica protiv Golunova bila odbačena, jer je ruska vlada priznala da ne postoje dokazi koji bi je podržali.

Golunov i njegove kolege iz nezavisnog internet portala Meduza obećali su da će one koji su orkestrirali njegovo hapšenje izvesti pred lice pravde.

Glasnogovornica Komiteta Svetlana Petrenko rekla je novinarima da su policajci ilegalno nabavili, skladištili i transportovali drogu da bi je podmetnuli Golunovom s ciljem da se on nezakonito krivično goni.

Do pritvaranja je došlo nakon gotovo sedam mjeseci od kada je Golunov oslobođen.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta