Bosna i Hercegovina     | 30.01.2020. 08:45 |

USK - Muftija Kudić posjetio škole u kojima nastavu pohađaju djeca migranata

FENA Saopćenje

BIHAĆ/SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Prema zvaničnim statistika MUP-a USK-a kroz Bihać i Unsko-sanski kanton je prošlo skoro 70.000 migranata. Susretljivost, darežljivost i lijep prijem od velikog broja običnog svijeta migranti prepričavaju i svjedoče gdje god se nađu. Jednu izuzetno pozitivnu priču o velikodušnosti naših ljudi i prije svega humanom odnosu naspram migranstke populacije bilježimo u dvije osnovne škole u Bihaću i Cazinu, u Brekovici i Ostrošcu, navode u saopćenju iz Muftijstva bihaćkog.

Kako ističu, preko pedeset učenika migranata pohađa OŠ Brekovica u Bihaću i OŠ Ostrožac i njenu područnu školu u MZ Prošići u Cazinu. Iskustva koja bilježe uprave pomenutih škola, učitelji, instruktori i drugo osoblje koje pomaže u adaptaciji migrantske djece imaju samo riječi hvale na kompletan proces.  OŠ Brekovica ima deset učenika koji pohađaju nastavu zajedno sa svojim vršnjacima iz reda domicilnog stanovništva, a u OŠ Ostrožac školu pohađa 22 učenika, dok ostali učenici pohađaju HEART program gdje kroz razne vidove umjetnosti djeca se kroz razne treninge oslobađaju trauma, ali i nauče bosanski jezik i osposobljavaju se da pohađaju nastavu sa svojim vršnjacima od domicilnog stanovništva.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio djecu migranata u OŠ Brekovica i područnoj školi Ostrožac u MZ Prošići i darovao ih prigodnim poklonima. U razgovoru s njima želio je čuti odgovore na pitanja kako se osjećaju u školi, da li su zadovoljni i šta su njihove najveće želje. Neka djeca su svakako bila u svom dječijem svijetu, gdje im je želja barbika, auto na baterije, biciklo... dok su neka djeca imala snove odraslih; da stignu na odredište zbog kojeg su i krenuli ovim putem. Muftija bihaćki je ovom prilikom izrazio i poštovanje i zahvalnost direktorima, nastavnicima i saradnicima koji rade s ovom djecom, a koji u svojim javnim istupima ne kriju svoju sreću zbog činjenice da poučavaju djecu migranata, da im pomažu i da brinu o njima.

- Islamska zajednica je od početka migranstke krize stavila svoje kapacitete na raspolaganje i gdje god je u prilici nastoji pomoći ovoj populaciji. Iako su migranti u globalu izloženi brojnim neugodnostima, ipak su djeca ta koja najviše ispaštaju. Moja posjeta djeci u školama i simbolični pokloni je svakako mali znak pažnje i uvažavanja prema djeci, ali i prema onima koji o njima brinu. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein-ef. Kavazović je nebrojeno puta apelovao da se posebna pažnja obrati na djecu migranata i mnogo toga učinio pokazujući svoju empatiju prema djeci posebno, naša je želja bila da nastavimo s tim pozitivnim i ohrabrujućim porukama i da pomognemo u skladu sa mogućnostima - rekao je muftija Kudić.

Direktori OŠ Brekovica i OŠ Ostrožac, Emir Abdijanović i Hajrudin Okanović, upoznali su muftiju Kudića i njegove saradnike o načinu pohađanja nastave u pomenutim školama i istakli visok nivo spremnosti sviju da toj djeci pruže maksimalne uvjete i topao pristup kako bi makar kroz svoj boravak u školi zaboravili dio svoje sumorne svakodnevnice. Ističe da su djeca migranata veoma zainteresirana i pokazuju poseban afinitet prema matematici, a vrlo brzo savladaju i bosanski jezik i drugi sadržaj koji se realizuje s njima.

Pored nastavnika koji su po struci nastavnici razredne nastave Anite Jušić i Samre Durić, aktivno učešće imaju i tzv. kulturni medijatori koji poznaju jezike s kojima se djeca sporazumijevaju i nastoje pomagati nastavnicima u njihovom prenošenju znanja. Među tim kulturnim medijatorima su i Medin Islamović i Tina Rasadatju, Iranka koja je svoj višegodišnji boravak u BiH iskoristila da nauči bosanski jezik i da svoje znanje raznih jezika upotrijebi radeći sa djecom migrantima kroz HEART radionice. Ona na svom tečnom bosanskom jeziku ističe da djeca vrlo brzo usvajaju gradivo, brzo nauče bosanski jezik i odlično sarađuju sa stručnjacima koji rade s njima, navodi se u saopćenju Muftijstva bihaćkog.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo