Svijet     | 30.01.2020. 15:11 |

Evropljani se oprostili od Velike Britanije uz podršku Brexitu i nadu u povratak

FENA Internet

ATINA/MADRID, 30. januara (FENA) - Uz žaljenje, izvjesnu podršku Brexitu, pa čak i uz nadu u povratak, Evropljani iz 27 preostalih članica EU oprostili su se s Ujedinjenim Kraljevstvom uoči njegovog istorijskog napuštanja bloka.

Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju sat prije ponoći u petak, ulazeći u neizvjesnu budućnost koja također predstavlja izazov projektu stvaranja jedinstvene Evrope nastalom na ruševinama Drugog svjetskog rata, piše Reuters.

-Doviđenja, zbogom moja ljubavi - izjavio je za Reuters Rudolf Stockey, govoreći na njemačkom jeziku.    

Širom Evrope, građani EU poželjeli su Britaniji sve najbolje nakon 47 godina članstva. Neki su izrazili nadu da bi se Britanija jednom mogla vratiti u evropsko društvo.       

- Vratite se. Nije mi jasno. Mi nismo toliko različiti - kazao je građanin Madrida Marcos Leon.

Neki su izrazili brigu time što jedna od najvećih evropskih sila napušta klub.

- Veoma mi je žao što Ujedinjeno Kraljevstvo odlazi. Mislim da je to veoma, veoma loša stvar za Evropu, za Ujedinjeno Kraljevstvo, za sviju. Zbogom! - izjavila je  Sara Invitto iz Milana.       

- Mislim da je to velika šteta - kazao je Belgijanac Francois Heimans, koji je također izrazio zabrinutost  populizmom.

Neki u Grčkoj i Poljskoj tvrde, međutim, da je Britanija učinila pravu stvar.

- Sretan vam Brexit ljudi. Oni su učinili pravu stvar za svoju ekonomiju, mislim da će brojne zemlje slijediti njihov primjer - izjavio je Petros Papakyriakos iz Grčke.

 Građanin Gdanjska Henryk Kulesza kazao je: „Dobro je da Velika Britanija napušta Evropsku uniju. Vrijeme je i da Poljska učini sličnu stvar“.       

Evropski parlament u srijedu je dao konačno odobrenje za britansko napuštanje Evropske unije, otvarajući put toj zemlji da napusti blok u petak nakon skoro pola stoljeća i zadajući veliki udarac evropskim integracijama.

Nakon emotivne debate tokom koje je nekoliko govornika prolilo suze, evropski poslanici su u srijedu glasali su sa 621 glasom za i 49 protiv sporazuma o Brexitu postignutog između Britanije i 27 preostalih država članica prošlog oktobra, više od tri godine nakon što su Britanci glasali za odlazak.

Trinaest poslanika se suzdržalo a parlamentarci su potom poslušali Auld Lang Syne, tradicionalnu škotsku folk pjesmu oproštaja. Britanskih 73 poslanika koji su napustili parlament krenuli su sinoć  sa svojim kolegama iz EU na "Au Revoir" party nakon  glasanja.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'