Bosna i Hercegovina     | 30.01.2020. 14:55 |

Članovi PS BiH prisustvovali sjednici Monitoring komiteta PSVE-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Članovi Delegacije Parlamentarne skuštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), Alma Čolo i Saša Magazinović, prisustvovali su danas u Strazburu sjednici Komiteta za poštovanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet), koji je na svom dnevnom redu kao jednu od tačaka imao i razmatranje stanja u Bosni i Hercegovini.

Izvjestioci Monitoring komiteta za Bosnu i Hercegovinu Tiny Kox i Zoltán Németh iznijeli su komentare o stanju u Bosni i Hercegovini koji će poslužiti kao osnova za izradu izvještaja o BiH bi se trebao naći na plenarnom zasjedanju PSVE do kraja ove godine, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi delegacije PSBiH upoznali su Monitoring komitet o političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini iz ugla vlasti i opozicije. Na sjednici je bilo govora o više tema, od kojih su neke napredak u funkcionisanju institucija u BiH i izbor Vijeća ministara BiH, izbor stalnih komisija i delegacija PSBiH u međunarodnim institucijama i asocijacijama u kojima je BiH punopravna članica, rad pravosuđa, transparentnost rada institucija, ispunjavanje uslova za napredak BiH prema Evropskoj uniji, te rad institucija kao što su Centralna izborna komisija i Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

U narednom periodu Bosna i Hercegovina će, kako je rečeno, biti redovna tema Monitoring komiteta, a već u martu na svojoj sjednici u Ankari ovo tijelo će nastaviti raspravu o stanju u BiH, nakon čega će uslijediti i posjeta izvjestilaca Vijeća Evrope. Do kraja godine očekuje se finalizovanje izvještaja o BiH, te rasprava na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana