Bosna i Hercegovina     | 30.01.2020. 15:18 |

Pregovarački timovi Vlade BPK i Sindikata zdravstva bez dogovora

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 30. januara (FENA) - Pregovarački timovi Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK-a na posljednjem sastanku nisu postigli dogovor o formiranju mirovnog vijeća, na što nije pristao sindikat.  

U obrazloženju, iz Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu naveli su da su svojim dopisom od 7. januara ove godine od pregovaračkog tima Vlade zatražili formiranje ovog vijeća, što nije učinjeno.

Iz Vlade BPK Goražde podsjetili su da su 8. i 15. januara održani zajednički sastanci s ciljem pregovora oko potpisivanja novog Kolektivnog ugovora te pregovarački tim Vlade smatra da nije ni pokrenuta procedura u vezi formiranja mirovnog vijeća.

Naveli su također i da Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u svom dopisu nije imenovao člana mirovnog vijeća, onako kako to nalaže Uredba o njegovom formiranju, koje bi imalo zadatak da u roku od pet dana objema stranama predloži kompromisno rješenje.

S obzirom da nije formirano mirovno vijeće, Vlada BPK Goražde je mišljenja da nisu ispunjeni uslovi za početak generalnog štrajka radnika zaposlenih u zdravstvu, a ukoliko se to desi, iz Vlade najavljuju da će poduzeti druge zakonom predviđene mjere.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde generalni štrajk najavio je za 5. februar zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora. Pregovarački timovi Vlade BPK i sindikata nisu postigli dogovor o povećanju koeficijenata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'