Bosna i Hercegovina     | 30.01.2020. 17:32 |

Ambasador Field: Da podržimo žrtve seksualnog nasilja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - "Utišaj stigmu!" naziv je ulične akcije koja je danas održana na Trgu djece Sarajeva s ciljem podizanja svijesti građana o problemu stigme s kojom se suočavaju žrtve seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini i u svijetu.

Kampanja "Utišaj stigmu" je dio projekta "Promjena stavova prema seksualnom nasilju putem obrazovanja i podizanja svijesti u Bosni i Hercegovini", a profesorica sa Univerziteta u Birminghamu, Ujedinjeno Kraljevstvo Janine Natalya Clark vodi taj projekt u saradnji s nevladinom organizacijom Asocijacijom XY iz Sarajeva.

- Poznato je da žrtve koje su preživjele seksualno nasilje često doživljavaju stigmu, unutar svojih porodica, zajednica i u institucionalnom kontekstu. Međutim, učinjeno je vrlo malo na adresiranju ovog pitanja ili bavljenju činjenicom da žrtve često sudjeluju u samo-stigmatizaciji - kaže Janine Natalya Clark.

Podrška žrtvama seksualnog nasilja, naročito osobama koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu, jedan je od prioriteta britanske vlade, pa se na uličnoj akciji prisutnima pridružio i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field.

- Preživjele žrtve seksualnog nasilja su izložene stigmatizaciji i isključene u svojim zajednicama i zato je zadatak društva i svih nas da zaustavimo ovaj vid diskriminacije - kazao je.

Izrazio je nadu da će kampanja "Utišaj stigmu" biti prilika da građani razmisle kako bolje da zagovaraju prava preživjelih žrtava seksualnog nasilja i kako da ih podrže u ostvarivanju potpune uloge u društvu.

- Potrebno je da stvaramo pozitivne narative i da pokrenemo zajednice u zajedničkoj borbi protiv stigme. Mladi u tome imaju važnu ulogu i zato mi je drago što su danas ovdje - spremni da daju svoju podršku žrtvama seksualnog nasilja. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržava različite inicijative u cilju borbe protiv stigmatizacije preživjelih seksualnog nasilja tokom konflikta, i ta podrška će se nastaviti u budućnosti - kazao je Matt Field.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanski parlamentarci posjetili MO BiH

Ambasador Field uručio pakete starijim osobama u općinama Foča u FBiH I RS

U Historijskom muzeju BiH izložba o mentalnom zdravlju 'Čovjek je čovjek'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo