Svijet     | 31.01.2020. 08:22 |

SAD - Predstavnički dom glasao za ukidanje zastarjelog odobrenja za rat u Iraku

FENA Internet

WASHINGTON, 31. januara (FENA) - Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, odobrio je mjere koje potvrđuju vlast Kongresa nad ratnim ovlastima.

Taj dom usvojio je prijedlog da se odbije odobrenje Kongresa za rat u Iraku iz 2002. godine, kao i plan da se spriječi korištenje poreskog novca za vojnu akciju protiv Irana bez odobrenja Kongresa, piše agencija AP. 

U januaru je Predstavnički dom izglasao da predsjednik Donald Trump mora tražiti odobrenje Kongresa prije nego što krene u daljne vojne akcije protiv Irana. 

Demokrate tvrde da će ove tri mjere ponovo potvrditi ovlasti Kongresa u pitanjima rata i mira i slanju američkih vojnika u borbe. 

"Predugo je Kongres bio izostavljen u onome što se tiče rata i mira. Vrijeme je da se zaustavi davanje bjanko čekova bilo kojem predsjedniku da vodi beskrajne ratove", rekla je demokratska zastupnica Barbara Lee. 


Istaknuvši da su predsjednici obje stranke koristili "zastarjelu" rezoluciju iz 2002. da opravdaju vojne akcije, Lee je rekla da je ostavljanje takve rezolucije na snazi "ne samo opasno, nego i neodgovorno". 

"Nakon što je predsjednik Trump poduzeo odlučnu akciju da ukloni brutalnog iranskog teroristu odgovornog za smrt stotine Amerikanaca, demokrate sada traže da se obuzda naš predsjednik i ograniči njegova mogućnost da štiti našu naciju od terorističkih prijetnji i borbe protiv ISIL-a", rekao je zastupnik Steve Scalise. 

Demokrate tvrde da ove mjere ne sprečavaju predsjednika da brani američke interese, ali da Kongres mora odobriti trošenje sredstava na bilo koju vojnu akciju, prenosi Al Jazeera. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Biden se sastaje s iračkim premijerom dok napetosti na Bliskom istoku rastu

Borrell : Bliski istok stoji 'na rubu ponora'

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije