Bosna i Hercegovina     | 31.01.2020. 11:51 |

Vlada Brčkog usvojila Prijedlog budžeta za 2020. godinu

FENA Saopćenje

BRČKO, 31. januara (FENA) - Brčanska vlada usvojila je Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u iznosu od 256.239.993 maraka.

V. d. direktorica Trezora Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Nevresa Hasandžiković istakla je da se Prijedlog budžeta zasniva na utvrđenoj politici Vlade sadržanoj, prije svega, u Programu rada Vlade za 2020. godinu, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

"Budžet ima za cilj zadržati ekonomsku stabilnost i osigurati provođenje programa koji će biti usmjereni na poboljšanje privrednog ambijenta i kvaliteta života građana vodeći računa o razvoju Brčko distrikta BiH i socijalnim kategorijama kao posebno osjetljivoj populaciji stanovništva", istakla je Hasandžiković.

Budžet za 2020. godinu predložen je u ukupnom iznosu od 256.239.993 maraka, a prihodovnu stranu, kako je istaknuto, čine u najvećem dijelu poreski prihodi, zatim neporezni prihodi, grantovi i finansiranje.

"Projektovani prihodi i finansiranje raspoređeni su na stavke rashoda i to na bruto plate i doprinose u iznosu od 90,5 miliona maraka, naknade troškova zaposlenih u iznosu od 1,74 miliona, materijalne troškove i ugovorene usluge u iznosu od 37,3 miliona, subvencije, tekuće i kapitalne transfere 77,8 miliona, kapitalni budžet u iznosu od 35,6 miliona, otplatu duga u iznosu od 9,5 miliona, sudske presude 2,5 miliona i rezerve u iznosu od 972.528 maraka", navela je Hasandžiković.

Dodala je da najznačajnije mjesto pripada bruto platama i doprinosima koji su planirani za 2.908 zaposlenih.

"Po značaju, druga stavka su subvencije koje iznose 77,8 miliona ili 30,37 posto budžeta. U okviru ove stavke najznačajniji su podsticaj u poljoprivredi u iznosu od 9,6 miliona, sredstva izdvojena po Zakonu o dječijoj zaštiti u iznosu od 10,9 miliona, sredstva izdvojena po Zakonu o socijalnoj zaštiti 7,8 miliona, zatim protetska i ortopedska pomagala, dodatna prava boraca i ratnih vojnih invalida u iznosu od 2,28 miliona", rekla je Hasandžiković.

Kada je riječ o kapitalnom budžetu, istakla je da je ovaj dio budžeta planiran u iznosu od 35.662.000 maraka.

"Ukoliko imamo u vidu da se kapitalni budžet u Brčkom troši kroz trogodišnji period i neiskorištena sredstva kapitalnog budžeta iz prethodne dvije godine ovaj iznos budžeta bit će dostatan jer se prenosi 66 miliona konvertibilnih maraka", zaključila je Hasandžiković, stoji u saopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada Distrikta osigurala oko milijun KM za štetu uzrokovanu afričkom svinjskom kugom

Za financiranje udruga umirovljenika Distrikta Vlada izdvaja 100.000 maraka

Vlada Distrikta izdvojila 600.000 KM za razvojačene branitelje

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti