Ekonomija     | 31.01.2020. 12:41 |

Gavran: Brexit ne donosi trenutne promjene u međunarodnim trgovinskim odnosima

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Ekonomski analitičar Igor Gavran smatra da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz Evropske unije (EU) neće imati trenutnog uticaja na međunarodne trgovinske tokove, pa tako ni na bilateralnu trgovinu ove države s Bosnom i Hercegovinom, s obzirom na prijelazni period koji slijedi i u kojem će važiti svi EU propisi i sporazumi kao i danas.

Dugoročni efekti na odnose i trgovinu između BiH i UK i promjene koje mogu nastupiti nakon isteka prijelaznog perioda, kako je kazao Gavran za Fenu,  zavisit će primarno od odnosa koje UK i EU međusobno dogovore, te potom odnosa koji dogovore BiH i UK. Po njegovim riječima, izvjesna je namjera obje države da nastave ekonomsku saradnju i trgovinu, ali napominje da je nemoguće prejudicirati detalje ovih odnosa prije nego se ne definišu oni između UK i EU.

- Praktičnog uticaja Brexita na globalnu trgovinu i ekonomske odnose neće biti samim činom prestanka članstva Velike Britanije u Evropskoj uniji 31. januara ove godine, već će uslijediti tek nakon isteka prijelaznog perioda, koji je dogovoren do 31. decembra 2020. a moguće ga je i produžiti za još jednu ili čak dvije godine ukoliko se Velika Britanija i EU o tome dogovore – pojasnio je Gavran.

Promjena će sigurno biti, dodao je, jer odnosi ne mogu ostati isti u ovako drastično izmijenjenim okolnostima, međutim nemoguće ih je predvidjeti prije nego se okončaju pregovori o budućim odnosima Velike Britanije i EU, koji će presudno uticati na sve ostale efekte. Ukoliko ovi budući odnosi budu bliži i veze jače, efekti na globalnu ekonomiju biće manji jer će i promjene biti manje, kao i obratno.

Gavran je kazao da će u narednom periodu također trajati i pregovori o slobodnoj trgovini i drugim međunarodnim sporazumima koje će Velika Britanija nakon prijelaznog perioda zaključivati s drugim državama (prije svega strateškim partnerima poput SAD, ali i svim ostalim, uključujući i BiH), čiji ishod i posljedični efekti će dalje djelovati i na globalnu ekonomiju, ali napominje da je nemoguće nagađati o njima prije nego je poznat ishod i sadržaj takvih sporazuma.  

- Ukratko, formalni Brexit koji se očekuje danas u ponoć tek je uvod u dugotrajan i kompleksan proces čiji ishod i posljedice još nisu izvjesni i vrijeme i budući događaji će ih definirati – kazao je Gavran za Fenu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vučić: Nikada se nije dogodilo da opozicija traži sankcije protiv predsjednika

Ambasador Murphy: BiH propušta priliku da prekine ovisnost o ruskom gasu

Čović: Ne može se zaustaviti približavanje BiH NATO-u, Hrvati će predvoditi taj put

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!