Ekonomija     | 31.01.2020. 15:27 |

Kompanija Carl Kuehne prezentirala plan proizvodnje kornišona u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 31. januara (FENA) – Predstavnici kompanije Carl Kuehne d.o.o. iz Kozarska Dubica održali su prezentaciju svog plana proizvodnje krastavca kornišona za zainteresirane poljoprivredne proizvođače sa područja Zenice.

Kako je istakao Elmir Čeliković, terenski inžinjer iz Otkupne stanice Kakanj, nakon pozitivnog iskustva u proizvodnji halopenjo paprike, ovo je prva godina da će spomenuta firma na području srednje Bosne proizvoditi i kornišone, za koje će zainteresiranim proizvođačima u narednom periodu održati i predavanja na kojima će ih educirati za tu proizvodnju.

-Vjerujemo da će i za ovu proizvodnju odziv biti dobar, kao što je bio i za proizvodnju paprike. Globalno gledajući, na tržištu je deficit kornišona i jako je teško podstaknuti ljude da se bave ovom proizvodnjom, koja je jako profitabilna.Proizvodnja kornišona je i najprofitabilnija, u odnosu na sve druge povrtlarske kulture koje se uzgajaju - tvrdi Čeliković. 

On ističe da su u Kaknju poljoprivredni proizvođači, za sada, iskazali interes za proizvodnju na površini od oko jednog hektara, dok je njihov plan za gradove i općine srednje Bosnu da tom kulturom zasade oko 10 hektara.

-Naša kompanija je prošle godine na sjeveru Bosne imala oko 17 hektara pod nasadom kornišona. Proizvedeno je oko 2.400 tona i sve je izvezeno u našu matičnu firmu u Njemačkoj - kaže Čeliković, koji dodaje da će otkupiti sve proizvedene količine.

-Mi osiguravamo kompletan repromaterijal: sjemena, pesticide, sisteme za navodnjavanje, mineralna gnojiva za prehranu...a proizvođači će to sve vratiti kroz otkup. Proizvođači su dužni da pripreme zemljište te osiguraju stubove - napominje Čeliković. 

Otkupna cijena prošle godine iznosila je 1,40 KM za prvu, 0,50 KM za drugu te 0,15 KM za treću klasu proizvoda. Za ovu su godinu, napominje Čeliković, povećane su otkupne cijena za prvu i drugu klasu. Tako će krastavce prve klase otkupljivati po 1,55, a druge po 0,55 KM po kilogramu, dok će za treću klasu otkupna cijena ostati 0,15 KM.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo