Bosna i Hercegovina     | 31.01.2020. 17:52 |

Skupština usvojila zaključke o zdravstvenom stanju i stanju sigurnosti u HNŽ-u

FENA Denis Leko

MOSTAR, 31. siječnja (FENA) - Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici održanoj u petak u Mostaru većinom glasova usvojila je među ostalim i Prijedlog zaključaka o stanju sigurnosti na području HNŽ-a te Prijedlog zaključaka o zdravstvenom stanju stanovništva HNŽ-a.

Zaključcima, vezanih za stanje sigurnosti na području ove županije se, među ostalim, nadležni organi županije zadužuju da provedu procedure za izbor i imenovanja Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, direktora policije, Javno žalbenog biroa, Policijskog odbora i Disciplinske komisije.

Zadužuju se također i Vlada HNŽ-a i županijski MUP da nastave aktivnosti na popuni nedostajućih policijskih službenika i materijalnom opremanju policije HNŽ-a.

Skupština HNŽ-a je od nadležnih institucija BiH također zatražila poduzimanje adekvatnih mjera na zaštiti granice BiH s ciljem sprječavanja ilegalnih migracija, a MUP HNŽ-a i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a se zadužuju da nastave aktivnosti na organiziranju predavanja i obuka u školama na području ove županije koji će sadržavati teme iz područja sigurnosti.

Zaključakom koji se odnosi na stanje sigurnosti u prometu, županijska Vlada je zadužena da izvrši analizu stanja sigurnosti u prometu i napravi program postavljanja stacioniranih stanica za mjerenje brzine kretanja motornih vozila na cestama u ovoj županiji s ciljem prevencije i smanjenja broja prometnih nesreća.

Skupština je također zadužila županijsku Vladu i nadležna ministarstva da naprave program mjera na sprječavanju i suzbijanju prosjačenja u HNŽ-u te da osiguraju realizaciju tog programa.

Zaključcima vezanim za zdravstveno stanje stanovništva u HNŽ-u se, među ostalim, županijska Vlada zadužuje da osigura kontinuirano financiranje preventivnih programa "Rano otkrivanje raka dojke" i "Rano otkrivanje bubrežnih bolesti".

Vlada se također zadužuje da svake naredne godine osigura financiranje još jednog preventivnog programa vezanog za prevenciju malignih oboljenja i kardiovaskularnih bolesti.

Skupština je usvojila također zaključak kojim je Vlada zadužena da podrži kontinuiranu edukaciju roditelja i medicinskog osoblja, a koja se odnosi na obveznu imunizaciju s ciljem postizanja bolje vakcinalne pokrivenosti na području ove županije.

Jedinim od zaključaka Vlada HNŽ-a je zadužena i da napravi i sprovede program edukativnih aktivnosti u obrazovnim ustanovama, a koji obuhvaćaju promociju zdrave ishrane i zdravih stilova života.

Skupštine HNŽ-a je danas usvojila i Nacrt Programa rada Skupštine HNŽ-a za 2020. godinu.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U navijačkim neredima oštećeno 16 vozila, zaštitarska tvrtka se ispričala

Mediji objavili da su uhićeni napadači iz Stoca, MUP još nije potvrdio informaciju

Konjičani pucali na Jablaničane

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana