Svijet     | 01.02.2020. 11:32 |

Džananović: Politički cilj, izlazak iz EU, je ostvaren tek napola

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Nedžma Džananović je, govoreći o tome šta slijedi nakon izlaska Velike Britanije  iz Evropske unije, u razgovoru za Fenu kazala kako još ništa nije spektakularno, ni dramatično, iako sama odluka i proces imaju ozbiljne historijske posljedice.

Piše: Aida Kovač

- Datum je volja i želja britanskog premijera Borisa Johnsona, a najavljeni period tranzicije možda i jedini diplomatski ustupak koji će on dobiti od EU. Sva teška i delikatna pitanja, kao i osiguranje slobode kretanja ljudi, robe i kapitala, ostavljena su za pregovore u periodu tranzicije koji će trajati do kraja ove godine – navela je Džananović.

Dodaje da u političkom smislu, Ujedinjeno Kraljevstvo, kako je to okvalificirao „Economist“, kreće svoj put nepoznatim vodama, s jako malo sigurnih luka na međunarodnoj sceni.

- Tradicionalni transatlanstki partner nije više toliko prisutan, pa ni zainteresiran za evropske poslove, dok istovremeno izlazak iz EU-bloka ostavlja duboke ožiljke u odnosima s evropskim partnerima, ali i podjele unutar samog Ujedinjenog Kraljevstva. Johnson je kao premijer osvojio jedan od najubjedljivijih mandata u novijoj historiji i sada ima sve političke i ekonomske instrumente na raspolaganju – kazala je Džananović.

Po njenim riječima, ono što čega još nema i što se još ne nazire je jasna politička vizija Ujedinjenog Kraljevstva na globalnoj sceni.

Džananović smatra da je politički cilj, izlazak iz EU, ostvaren tek napola, jer odnos s EU još nije definiran.

- Paradoksalno, i suprotno onome što su obećavali pristalice Brexita, u političkoj i ekonomskoj stvarnosti, upravo će vrsta i kvalitet ispregovaranih post-brexitnih odnosa UK s Evropskom unijom, definirati njen položaj u odnosu na druge vanjskopolitičke i ekonomske aktere. Velika Britanija više neće biti članica EU, nije više dio te političke karte, kao ni institucija EU, ali će Evropska unija i dalje, možda čak i u većoj mjeri, ostati faktor definiranja međunarodnog položaja i kapaciteta Velike Britanije – smatra Džananović.

Govoreći o tome šta Brexit može značiti za BiH, navela je da britansko političko i diplomatsko prisustvo u Bosni i Hercegovini, kao i na cijelom prostoru regije, nije vezano samo za eurounijski okvir, već puno više za ono što i nakon Brexita ostaje kao dio specifične političke i diplomatske težine Ujedinjenog Kraljevstva – UK ostaje stalna članica Vijeća sigurnosti UN, jedna od najznačajnijih političkih, diplomatskih i vojnih sila u NATO-u.

- Također, ni druga međunarodna članstva i diplomatski kapaciteti se neće značajnije mijenjati, bar ne u skorije vrijeme. Važno je prisjetiti se da je anglo-američka komponenta međunarodne zajednice u BiH oduvijek bila proaktivnija, fleksibilnija i konkretnija u svom pristupu prema BiH. Sad kad nema obavezu da čeka artikuliranje stava članica i institucija EU, Velika Britanija može se posvetiti dinamičnijem djelovanju u BiH – kazala je Džananović.

Štaviše, dodaje ona, upravo Bosna i Hercegovina može postati jedan od prostora od posebnog značaja za profiliranje novog, autentičnog britanskog pristupa u vanjskoj politici.

- Naravno, jako je važno da Velika Britanija pronađe odgovarajuće sagovornike i saveznike u samoj BiH – zaključila je Džananović.

Velika Britanija je 31. januara u ponoć izašla iz Evropske unije i time postala prva zemlja koja je napustila EU.

Ipak, promjene neće nastupiti odmah jer tek slijedi prijelazni period koji će trajati do kraja decembra ove godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sunak i Zelenski o ukrajinskoj potrebi za protivzračnom odbranom

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta