Bosna i Hercegovina     | 01.02.2020. 10:24 |

Ministar Ramić u Turskoj potpisao Protokol o saradnji u vezi održivog povratka

FENA Saopćenje

SARAJEVO/SAKARIYI, 1. februara (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić na poziv Unije općina turskog svijeta (TDBB) boravi u službenoj posjeti u Republici Turskoj.

Tokom te posjete prisustvovao je godišnjoj sjednici Unije u gradu Sakariyi, održao radne sastanke na kojima je razgovarano o budućoj saradnji u oblasti razvoja i ulaganja u održivost povratka u Bosni i Hercegovini, te danas potpisao Protokol o saradnji sa predsjednikom Unije općina turskog svijeta Ibrahimom Ugurom Altayom.

Protokol podrazumijeva zajedničku saradnju u oblasti održivog povratka na prostoru BiH za naredne tri godine.

Zajednička saradnja bit će fokusirana na razvoj infrastrukture u povratničkim sredinama u Bosni i Hercegovini, projekte unaprjeđenja uslova za ekonomski rast, stvaranje ambijenta za poslovanje i otvaranje novih radnih mjesta za povratnike u BiH, kao i na projekte podrške poljoprivrednom razvoju povratničkih zajednica u BiH.

 - Vjerujem da ćemo na ovaj način zajedničkim djelovanjem lakše i brže utvrditi prioritete za ulaganja u povratničke zajednice u BiH, ali isto tako raditi na razvoju novih programa i projekata te udruženim sredstvima učiniti uslove života i rada boljim u mnogim povratničkim sredinama u našoj zemlji - kazao je ministar Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i Unija općina turskog svijeta će se uzajamno koristiti programima razmjene znanja i iskustva, te raditi na kreiranju novih projekata i organizovati zajedničke programe, a sve s ciljem što uspješnije podrške povratničkoj populaciji i doprinosu održivosti ostvarenog povratka u BiH.

Unija općina turskog svijeta u Bosni i Hercegovini, posebno u povratničkim sredinama, implementirala je više uspješnih projekata.

 - U nekoliko općina u Federaciji BiH njihova podrška je zaista značajna i utječe na razvoj lokalnih sredina. Ova posjeta bila je prilika da sagledamo sve aspekte uspostavljanja moguće saradnje, gdje smo na radnim sastancima prezentirali postojeće stanje te razmotrili mogućnosti zajedničkog djelovanja, a sve s ciljem iznalaženja najboljih rješenja za ulaganja u one projekte koji prioriteno doprinose održivosti povratka u našoj zemlji. Izražavamo zahvalnost za dobru saradnju naše dvije prijateljske zemlje, kao i zalaganje i podršku Republike Turske, te vjerujemo da će putem svojih organizacija i instutucija i dalje biti snažan oslonac za našu zemlju na njenom razvojnom i evropskom putu - poručio je ministar Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

 Unija općina turskog svijeta je organizacija koja broji više od 1.200 općina, te pomaže brojne općine od kojih i značajan broj u BiH.

U BiH u posljednje četiri godine provodi više od 50 infrastrukturnih projekata, kao što su izgradnja objekata obrazovnog, vjerskog i društvenog značaja u povratničkim područjima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo