Sport     | 02.02.2020. 09:01 |

Krezo: Zasluženo smo prvi, a pokazali smo da možemo djelovati i pod pritiskom

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 2. februara (FENA) – Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine  u Zenici je osvojila turnir preliminarne faze kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine i direktno se  plasirala u narednu fazu, koja će se igrati u januaru iduće godine.

BiH je u grupi A porazila Kipar s 8:4, Gibraltar s 9:2 te Švicarsku s 5:4 i s maksimalnih devet bodova prošla dalje. Protiv Švicarske su sinoć stalno stizali rezultat, na početku drugog poluvremena gubili i s 1:3, a zatim i 2:4, a jedino vodstvo u tom meču imali su na samom kraju, pri konačnom rezultatu  5:4.

Međutim, koliko su puleni selektora Ive Kreze bili ipak bolji od ostalih rivala, svjedoči i podatak da su u ta tri meča postigli 22 gola, koliko su tačno zajedno postigle selekcije Kipra (14) i Švicarske (8), koje će u aprilu igrati u baražu za plasman u naredni krug kvalifikacija. 

-Možemo biti zadovoljni ovim nastupima, jer ipak je tu bilo pet novih igrača, a i bolje reprezentacije osjetile bi izostanak naših ponajboljih igrača: Marija Aladžića, Srđana Ivankovića, Nermina Kahvedžića i Bilala Jelića.

Sigurno je da su to igrači koji bi imali određenu minutažu, ali mi smo iskoristili priliku da uvedemo novih pet igrača u kvalifikacijski ciklus, što su oni dobro iskoristili - ističe selektor Krezo, koji je izrazio zadovoljstvo što je njegov tim protiv Švicarske pokazao da i pod pritiskom može djelovati te što su „utakmicu okrenuli na svoj mlin“.

- Zasluženo smo osvojili prvo mjesto u našoj kvalifikacijskoj skupini, ali zahvalio bih se i zeničkoj publici, koja nas je bodrila u svim, ali pogotovo u ovoj zadnjoj utakmici. Puno znači kada publika ovako reagira i kada nas bodri do kraja - ističe Krezo.

Podsjetio je da se svaka utakmica boduje za rejting.

-Ne bi bilo dobro da smo izgubili od Švicarske, jer bi se oni nama primakli i onda bi bio problem. Ovako mi smo ostali na svom rejtingu i sada trebamo nekoga dobiti iz druge jakosne skupine, da se mi ubacimo u tu jakosnu skupinu - objašnjava selektor Krezo.

On najavljuje da će narednih godinu dana nastaviti puno raditi te da će se do januara iduće godine uigravati kroz prijateljske utakmice reprezentacije, a kroz ozbiljan rad u klubovima podizati individualni potencijal svakog reprezentativca. Zbog toga vjeruje da će naredni kvalifikacijski ciklus dočekati i puno spremniji i bolji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Futsal: BiH savladala Švicarsku i izborila drugu fazu kvalifikacija za EURO 2022

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana