Ekonomija     | 02.02.2020. 10:21 |

Slijede pojačane kontrole pekara i slastičara u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2. februara (FENA) - Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH započet će 18. februara pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom hljeba, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

-Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a UIO je prepoznao pojavu stalnog širenja i njene rasprostranjenosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje, što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije – tvrde u saopćenju.

Shodno tome, obavještavaju porezne obveznike koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti proizvodnja hljeba, svježih peciva i kolača i proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda, da će kontrolne aktivnosti započeti 18. februara i provodit će se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja aprila 2020. godine.

Kako bi poreskni obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, pozivaju ih da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije.

Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmjenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Prihodi od indirektnih poreza veći za 187 miliona KM

Januar donio novi rast prihoda od indirektnih poreza

Tegeltija uručio digitalni kvalifikovani potpis ministru Forti (VIDEO)

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'