Magazin     | 03.02.2020. 10:34 |

Kad Jahorina i snijeg dočekaju ...

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Sarajlije su proteklog vikenda odahnuli, nakon višednevnog smoga. Sunčano vrijeme s prilično čistim zrakom obradovalo je stanovnike glavnog grada. Još ljepše je bilo na okolnim planinama i izletištima gdje su ljubitelji prirode uživali u pješačenju, skijanju i drugim zimskim sadržajima.

Među onima koje je ugostila Jahorina protekle subote bila je i grupa od 50 planinara koji su u organizaciji sarajevskog HPD "Bjelašnica 1923" pohodili olimpijsku planinu.

Iz Rajske doline do najvišeg vrha Ogorjelice, počašćeni suncem, vedrim nebom, bjelinom i svježinom snijega, 35 planinara su uživali u  svakom koraku i pogledu na uređene ski staze i brojne skijaše.

Ogorjelica na 1.916 m nadmorske visine je najviši vrh Jahorine,  a u njegovoj blizini se nalazi i izlazna stanica ski šestosjeda. Sa Ogrojelice se pruža pogled na Golu Jahorinu, na padine Trebevića i Romanije prema sjeveru, Treskavice i Maglića prema jugu.

Iako je zimsko ozračje prvog februarskog dana bilo u svoj svojoj punoći, ipak se odnekud, ma šta to značilo, iz zraka, kosmosa, osjećalo proljeće. Pjesnik  Kahlil Gibran je napisao: Kad bi zima rekla "Imam u srcu proljeće, ko bi povjerovao?". Oni koji su u subotu bili na Jahorini uvjerili su se da odista zima (do)nosi proljeće.

Uz moćnu ljepotu planine, čistinu i svježinu zimske bjeline, priroda uvijek i iznova potvrđuje svoju snagu i moć. Da pruži ugođaj, energiju, potakne na razmišljanje ...

- Odavno nije bio ovako masovan pohod, i toliki interes planinara kao za subotnji izlet na Jahorinu. Čak 10-tak planinara nije moglo krenuti jer je broj mjesta zbog prijevoza bio ograničen na 50. A Jahorina je privukla još nekoliko planinara koji su automobilom stigli iz Hercegovina kako bi se pridružili sarajevskim planinarima na izletu do  Ogorjelice - rekla je u polasku na Jahorinu vodič Elza Babić.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Na Jahorini održan 7. Termag Challenge Race, događaj koji BiH uvrštava na turističku kartu svijeta

Skijanje na Bjelašnici i Jahorini i u maju

Rijad Begić i Tamara Ćešić pobijedili na Jahorini za kraj treće zimske Teqvoly turneje

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!